Aanhoudende blessures tijdens het wandelen

Het gebeurt soms, een blessure opgelopen tijdens het wandelen. Je denkt dat het probleem in de schoenen zit of iets anders en dat je misschien gebaat bent bij steunzolen. Dat kan, maar vaak is er nog iets anders aan de hand.

We lopen heel wat af en allemaal op onze eigen manier, om er maar een paar te noemen:

  • Het dagelijkse blokje om;
  • Weekend wandeling;
  • De hond uitlaten;
  • Lunchwandeling;
  • Lange afstandswandeling;
  • Wandelvakantie;
  • Vierdaagse.

Wandelen is een populaire bezigheid. Veel mensen wandelen om aan voldoende beweging te komen, om van de natuur te genieten of om en sportieve prestatie neer te zetten. De een loopt in het weekend een blokje om. De ander laat dagelijks een aantal keren de hond uit en een volgende loopt lange afstandswandelingen zoals de vierdaagse van Nijmegen of gaat op wandelvakantie. Wandelen staat bekend als laagdrempelig en met een geringe kans op blessures. Maar er zijn toch blessures ontstaan, wat nu?

Wandeltechniek

Compensatiebeweging in de heupen

De wandeltechniek speelt een belangrijke een rol bij het (kunnen) ontstaan van o.a. voet en onderbeenklachten. We staan er niet bij stil maar hoe we lopen of wandelen is soms mede de oorzaak van onze klachten aan voeten, onderbenen maar ook knieën, heup en lage rug. Velen van ons lopen met te grote paslengte zeker als de (wandel)partner veel langer is dan jij zelf. Hierdoor ga je compensatie bewegingen maken o.a. in de heupen maar ook elders.

Loop- of bewegingsanalyse

Om een andere wandel- of looptechniek aan te leren moet je eerst weten hoe je loopt. Dit kan door video-opnames en -analyse om te achterhalen wat je kunt verbeteren. Hiervoor kan een loopband met camera opstelling gebruikt worden maar het kan ook simpel met een IPad of smartphone met de juiste app techniek.

Je kunt je voorstellen dat een loopbandopstelling met camera’s opnames van verschillende zijden de beste resultaten oplevert. Vervolgens maken we een analyse uit alle hoekmetingen van bewegingsuitslagen zoals benen en voeten maar ook de heupen en rug. Alles kan je terugzien op het computerscherm om het te verduidelijken, maar nog belangrijker, je zelf zien lopen.

Behandelplan

Om je looptechniek te verbeteren moet je eerst weten wat er gebeurt en we geven je instructies om een betere looptechniek aan te leren. Dit kan bestaan uit voetentraining, looptraining maar ook balanstraining.

Vervolgens kost het tijd. Als je al je hele leven op een bepaalde manier loopt kost het ook tijd of iets af te leren en weer iets nieuws aan te leren en je eigen te maken. Je kan je voorstellen dat dit tijd kost. Tijd, inspanning en geduld maar de beloning is er naar, pijnvrij kunnen lopen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jacqueline Lakeman. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker