Praktijkvoorbeeld van Podozorg Sassenheim

Een 53-jarige vrouw bezoekt onze Podozorg praktijk met branderige pijn in de linker enkel. De klachten stralen tevens uit naar de hiel. Deze voelt vaak dof en tintelend aan. Met name in rust nemen de klachten toe. Rustig en geleidelijk bewegen lijkt de pijn iets te maskeren. Er is geen sprake van voorafgaand trauma of bijzonder medicijngebruik. Ook zijn er geen andere bijzonderheden in relatie tot haar medische voorgeschiedenis.

Röntgenopname van de voet toonde dit jaar geen bijzondere afwijkingen. Therapiezolen en fysiotherapie hebben geen soelaas gebracht. De klachten bestaan inmiddels bijna een jaar en belemmeren mevrouw in haar algemeen dagelijks functioneren. Ook het uitvoeren van haar werk als secretaresse kost inmiddels veel moeite.

Het onderzoek

Het lichamelijk onderzoek toont een platvoet met links een naar binnen gekanteld hielbeen. Er zijn geen opvallende houdingsafwijkingen. De bewegingsuitslagen van de gewrichten in de voet, enkel, knie en heup zijn normaal. Er is geen excessieve pijn bij palpatie. Opvallend in het onderzoek is dat er sprake is van een positief tinel sign, waarbij er door te tikken op de achterste scheenbeenzenuw aan de binnenzijde van de enkel tintelingen opgeroepen worden. Ook de test van phalen (strektest) is positief en roept eenzelfde sensatie op.

Na het functieonderzoek volgt het echografisch onderzoek. De echografist brengt alle segmenten van de hiel en enkel in beeld. Zo wordt een hielspoor of probleem met de peesplaat uitgesloten. Ook worden bot, band en peesstructuren uitvoerig bestudeerd. Het functieonderzoek geeft een verdenking op een beknelde zenuw (tarsaal tunnel syndroom). Deze kan het gevolg zijn van een afwijkende voetstand, maar ook peesverdikkingen, cystes, afwijkende botstructuren, stuwing van bloedvaten of andere ruimte innemende massa’s die voor compressie op de zenuw zorgen, kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van deze klachten.

Hierdoor is er extra aandacht voor het echografisch onderzoek van de binnenzijde van de enkel. Hier blijkt dat de klachten het gevolg lijken door een afwijking van de zenuw zelf. Deze vertoont een inhomogeen, verdikt beeld en geeft hierdoor een verdenking op een schwannoom (goedaardige zenuwtumor).

De meerwaarde van echografie bij zeldzame hielpijn

De behandeling

Na overleg met de huisarts is mevrouw verwezen naar de specialist. Hier blijkt na uitvoering van MRI onderzoek tevens een verdenking op een schwannoom, waarna er besloten is tot operatief beleid. Tien weken na de operatie heeft mevrouw laten weten dat zij haar werkzaamheden inmiddels klachtenvrij heeft hervat.

Vind een praktijk

Heeft u ook last van hielpijn? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Peter van Dasselaar. Hij is podotherapeut, (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker