Tarsaal-tunnelsyndroom
(zenuwbeknelling in de achtervoet)

Wat is een tarsaal-tunnelsyndroom?

Het tarsaal-tunnelsyndroom lijkt op het carpaal-tunnelsyndroom, dat voorkomt in de pols. Bij het tarsale-tunnelsyndroom gaat het om de beknelling van een zenuw in de voet. Tarsaal betekent voetwortel. De voetwortel bevindt zich in de achtervoet, bij het hielbeen.

Bij het tarsaal-tunnelsyndroom wordt de nervus tibialis posterior bekneld. Dit is een zenuw die loopt aan de binnenzijde van de achtervoet, net onder de enkel, door een soort tunnel.

Op bovenstaande afbeelding ziet u een peesachtige band (rode vlek) met daarachter de tarsale tunnel. Door de tunnel lopen de 'nervus tibialis posterior' zenuw (geel), bloedvaten (rood) en drie pezen (paars). De zenuw splitst zich na de tunnel af in drie zijtakken. Bij een tarsaal-tunnelsyndroom zijn de hoofdtak of één van de zijtakken bekneld geraakt.

Oorzaken tarsaal-tunnelsyndroom

Het tarsaal-tunnelsyndroom heeft verschillende oorzaken. Doordat de zenuw dicht aan de oppervlakte ligt, is deze kwetbaar voor druk en letsels.

Klachten tarsaal-tunnelsyndroom

De patiënt vindt het vaak lastig om de klachten te omschrijven. Een belangrijke klacht bij een tarsaal-tunnelsyndroom is pijn of doofheid in de voetzool (soms alleen onder de hiel). De pijn kan branden, stekend of tintelend zijn. De locatie van de pijn is sterk afhankelijk welk deel van de zenuw bekneld is.

Diagnose tarsaal-tunnelsyndroom

Aan de hand van klachten en lichamelijk onderzoek kan er vrijwel altijd een diagnose worden gesteld. Bij veel van onze Podozorgers wordt daarnaast een echo van uw voet gemaakt. Door middel van echografie kan goed in beeld worden gebracht of de zenuw bekneld zit en wat de oorzaak hiervan is.

Behandelingen tarsaal-tunnelsyndroom

Niet-operatief

De behandeling van een tarsaal-tunnelsyndroom hangt af van de oorzaak. Bij zwelling of botuitstulping wordt er vaak gekozen voor een operatieve behandeling. Wanneer er geen zwelling in de tarsale tunnel is, kunnen de klachten zonder operatie worden behandeld. Mogelijke behandelingen zijn:

Operatief

Een operatie is zinvol wanneer er een duidelijke anatomische oorzaak voor de druk op de zenuw gevonden is, zoals een zwelling in de tarsale tunnel of een ernstige standsafwijking van de voet. Omdat er veel verschillende oorzaken zijn voor een tarsaal-tunnelsyndroom zijn er ook veel verschillende soorten operaties, specifiek gericht op een bepaalde oorzaak.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.