Slecht nieuws kan soms ook goed nieuws zijn

Jan is een echte jongen uit de polder. Een brede glimlach van oor tot oor, rode wangen en altijd vrolijk. Een voetballer. Met talent. Jan heeft net zijn club uit ‘t dorp verruild voor de grootste club in het naburige provinciestadje. In de selectie natuurlijk. Zijn vader is zijn grootste fan.

Jan heeft de laatste tijd vaak pijn aan zijn enkel. Soms kan hij een wedstrijd niet uitspelen of moet hij de training afbreken. Als de podoloog in het gezondheidscentrum erbij wordt geroepen door de fysiotherapeut, heeft Jan al heel wat behandelkamers van binnen gezien.

De boosdoener is soms lastig te vinden

Met enige scepsis wordt de podoloog gadegeslagen door Jan’s vader. “Weet u wat er aan de hand is, de huisarts heeft foto’s laten maken en er is niets te zien”. De vader van Jan is zichtbaar radeloos, begrijpelijk…

De podoloog onderzoekt Jan’s enkel, doet verschillende functietesten en onderzoekt de enkel ook met behulp van een echoapparaat. “Ik denk dat er in de voet van Jan twee botjes aan elkaar gegroeid zijn. Dit is iets waarmee Jan is geboren. We noemen dit een tarsale coalitie”. De podoloog en de fysiotherapeut kijken elkaar aan, zij weten beide dat dit geen goed nieuws is voor iemand met topsportambities. De podoloog verwijst Jan terug naar de huisarts met de vraag Jan te verwijzen naar een orthopeed in het ziekenhuis. Hij zal een podologisch rapport opstellen waarin hij zijn bevindingen deelt.

Een paar maanden later gaat de telefoon, de vader van Jan. “Excuses dat ik nu pas bel maar er is veel gebeurd. U had gelijk het was inderdaad een tarsale coalitie. Opereren was wel mogelijk maar we hebben besloten dat niet te doen. Met Jan gaat het heel goed, hij voetbalt weer bij zijn oude club en heeft veel minder pijn. Het klinkt misschien gek maar uw slechte nieuws is het beste nieuws dat we konden krijgen. Het is het einde van de onzekerheid. Bedankt!”.

Tja, zo had de podoloog het nog nooit bekeken. Slecht nieuws kan ook goed nieuws zijn omdat het duidelijk verschaft…

Een tarsale coalitie

Een tarsale coalitie is een aangeboren aandoening. Twee botjes in de voet zijn aan elkaar gegroeid. In vijftig procent van de gevallen komt de aandoening aan beide zijden (bilateraal) voor. Soms kan een operatie uitkomst bieden maar dit is niet in alle gevallen de oplossing. Een tarsale coalitie komt ook voor met milde of geen klachten.

Behandeling van een tarsale coalitie

Hoewel deze aandoening vaak wordt gemist, zijn er meerdere behandelmogelijkheden van een tarsale coalitie:

 • Breng de (sport)belasting terug
 • Therapie met een steunzool kan helpen of verlichting geven
 • Wanneer een operatie mogelijk is kan dit uitkomst bieden. Vaak verminderen de klachten of verdwijnen ze
 • Hoewel de diagnose tarsale coalitie, zeker voor sporters, minder goed nieuws kan zijn betekent het in ieder geval duidelijkheid. Vaak wordt er lang naar de oorzaak van de pijn gezocht en dat levert veel frustratie op

Maak een afspraak

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw voeten kunnen betekenen? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker