Verminderde of geen beweeglijkheid in de voetwortel

Een deel van de bevolking heeft een wat lager voetgewelf en een enigszins naar binnen vallende hielstand. De functie van deze voeten is over het algemeen ongestoord, en bij het op de tenen staan is er alsnog een normale boog van het voetgewelf te zien. Overbelasting van deze normale (maar over het algemeen wat soepelere) voeten kan zo nodig met een steunzool worden opgevangen. Anders wordt de situatie als er een duidelijk verminderde of geen beweeglijkheid in de voetwortel is. Zeker in combinatie met belastingafhankelijke pijnklachten is bij jongvolwassenen de mogelijkheid van een tarsale coalitie te overwegen.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we wat een tarsale coalitie is, hoe het wordt herkend, en welke klachten en behandelingen hiermee gepaard kunnen gaan. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Wat is een tarsale coalitie?

Een tarsale coalitie is een aangeboren aandoening. We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk. Normaal gesproken bestaat de voetwortel uit zeven afzonderlijke botjes. Bij sommige mensen zijn twee van deze botjes met elkaar vergroeid, ze vormen dan een “coalitie”. In vijftig procent van de gevallen komt de aandoening aan beide zijden (bilateraal) voor.

Tarsale coalities worden het vaakst gezien tussen de botjes die we talus en calcaneus noemen, en tussen calcaneus en het naviculare bot. De verbinding kan bestaan uit botweefsel, kraakbeen of bindweefsel. Hoe stijver de verbinding, hoe groter de kans op klachten. Hoe stijver de verbinding, hoe vaker dit tot klachten leidt.

Een tarsale coalitie

Röntgenfoto van een tarsale coalitie (rood omcirkeld).

Klachten van een tarsale coalitie

Een tarsale coalitie hoeft niet altijd tot problemen te leiden. Wanneer zich wel klachten voordoen, staan pijn en stijfheid in de middenvoet voorop. Daarnaast regelmatig verzwikken van de enkel, een niet-corrigeerbare platvoet en toenemende klachten tijdens of na inspanning.

Diagnose van een tarsale coalitie

De juiste diagnose is niet altijd makkelijk te herkennen. Bij lichamelijk onderzoek kan er stijfheid in bepaalde gewrichten worden gevonden en een niet-corrigeerbare platvoet of platvoeten. Een niet-benige verbinding is niet altijd goed zichtbaar op een röntgenfoto en kan beter worden beoordeeld met een CT-scan.

Hoewel de diagnose tarsale coalitie, zeker voor sporters, teleurstellend kan zijn, biedt deze wel duidelijkheid. Het achterhalen van de oorzaak van de pijn kan veel tijd en frustratie kosten.

Behandeling van een tarsale coalitie

De niet-operatieve behandeling van een tarsale coalitie bestaat onder meer uit:

  • Aanpassing van het belastingspatroon
  • Therapie met een steunzool kan helpen of verlichting geven
  • Fysiotherapie

De operatieve behandeling kan bij kinderen bestaan uit het losmaken van de botjes. Bij volwassenen wordt vaker gekozen voor het verder vastzetten van de botjes. Hierbij blijft er een verminderde beweeglijkheid, maar zullen de pijnklachten verdwijnen.

Vind een praktijk

Herkent u de bovenstaande klachten bij uzelf? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker