Gastblog van Inge Klein Koerkamp

Dit artikel is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Janssen van Dijke fysiotherapeuten en Podozorg. In dit artikel vertelt (sport)fysiotherapeut Inge Klein Koerkamp over haar ervaring met de samenwerking tussen de podotherapeut en de fysiotherapeut.

Als fysiotherapeut zijnde behandel je veel verschillende soorten klachten op verschillende plekken in het lichaam. Een podotherapeut behandelt de patiënt op specialistische wijze vanuit de voeten, daarin kunnen de fysiotherapeut en de podotherapeut elkaar versterken, begint Inge haar verhaal.

De ondersteunende rol van de podotherapeut aan de fysiotherapeut

Een verloop dat veel terugkomt binnen de praktijken is dat de patiënt in eerste instantie binnenkomt met heup-, knie- of bijvoorbeeld rugklachten. Wanneer er wordt gekeken naar de hele keten, vanaf de voeten naar boven, dan blijkt meer dan eens dat de klacht voorkomt uit de voeten. Zo kan de stand van de voeten afwijken, zakt de ene voet meer in dan de andere, of zijn tenen niet beweeglijk. In het laatste geval wikkelt de patiënt de voet op een onjuiste manier af waardoor er een andere aansturing en beweging ontstaat rondom de knieën of heup.

Wat dus ogenschijnlijk begon met klachten elders in het lichaam blijkt dus in sommige gevallen vanuit de voeten te ontstaan of wordt in stand gehouden door voetproblemen. De podotherapeut kan in dergelijke casussen heel goed ondersteunen om bepaalde flexibiliteit of ondersteuning van de voeten te waarborgen waardoor er verbetering ontstaat in de hele keten, dus ook in de knieën, heupen of in de rug. Met de hulp van een podotherapeut wordt er zo dus nog meer efficiënte zorg verleend, vervolgt Inge.

“Wanneer ik zelf vind dat ik met mijn eigen behandeling onvoldoende resultaat behaal dan ga ik verder kijken waar ik nog ondersteuning kan vinden, wanneer erna twee of drie behandelingen nog niet voldoende resultaat is behaald. Een paar extra ogen van de podotherapeut kunnen dan mogelijk voor dat extra resultaat zorgen.”

De ondersteunende rol van de fysiotherapeut aan de podotherapeut

De samenwerking gebeurt natuurlijk ook andersom. De patiënt heeft dan al zolen of is voor een klacht bij de podotherapeut geweest, maar de behandeling blijkt soms nog niet het gewenste resultaat op te leveren. In dat geval kan de fysiotherapeut van aanvulling op het werk van de podotherapeut zijn.

Inge vervolgt dat er veel gevallen zijn waarin ze de overduidelijke meerwaarde van de podotherapeut ondersteunend aan de fysiotherapeut ziet. Zo zijn er een aantal patiënten met een nieuwe heup onder behandeling (geweest) met een beenlengteverschil. Deze patiënten zijn uiteindelijk doorgestuurd naar de podotherapeut om te kijken of er een aanpassing gedaan kon worden aan het beenlengteverschil, bijvoorbeeld met behulp van een steunzool.

Een ander voorbeeld is een fietser met heupklachten, welke onder behandeling was. Deze patiënt is in eerste instantie behandeld vanuit de heup, waar zeker wat spanning op te vinden was. De patiënt in kwestie had voornamelijk klachten met fietsen. Uiteindelijk is er een fietsanalyse gedaan bij de podotherapeut. Op basis van de analyse is de voetstand toen gecorrigeerd met een zool. De fietser heeft nu geen klachten meer na ondersteuning van de podotherapeut.

“De samenwerking tussen de fysiotherapeut en de podotherapeut leidt in veel gevallen tot een geoptimaliseerd resultaat, in de vorm van een goed én een blijvend herstel waarin de klachten dus niet terugkeren.”

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker