Over lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Ruim 85% van alle rugpijn klachten hebben geen duidelijke oorzaak zoals een hernia of ischias. Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms overbelasting, soms heb je jezelf ergens aan vertild en soms weet je het gewoon niet. In de pubertijd groeien de kinderen snel. Deze groeispurt kan ook voor rugklachten zorgen.

Oorzaken van lage rugklachten

Lage rugklachten komen vaak voor. Een verkeerde werkhouding is een mogelijke oorzaak, zoals bijvoorbeeld langdurig staan, een verkeerde zithouding achter de computer of zwaar tillen.

Vele mogelijke oorzaken van lage rugklachten

Naast een verkeerde werkhouding kunnen er ook andere problemen zijn zoals:

Lees hieronder meer over de mogelijke oorzaken van lage rugklachten.

Ischias

Ischias is een afklemming van de Nervus ischiadicus wat ook een zenuwpijn die uitstraling geeft in de bil, het been en tot aan de tenen door kan lopen. Het kan zijn opleveren die het bewegen belemmerd.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van de zachte kern van de tussenwervelschijf. Deze drukt op de zenuw die ontspringt uit de wervelkolom. De druk op de zenuw geeft hevige pijn en kan tot spieruitval, en functie uitval lijden zoals een klapvoet of incontinentie klachten. Ook kan de pijn zo hevig zijn dan iemand zich alleen op handen en voeten kan voortbewegen.

Hyperlordose

Hyperlordose is een vergroeiing van de ruggenwervelkolom wat de oorzaak is van een forse holle rug. Geeft klachten op de lage rugwervels en een hoge spierspanning. Vaak is dit een stand van de wervelkolom die in bepaalde families meer voor komen.

Scoliose

Een “C” of “S” scoliose is een zijdelingse kromming van de wervelkolom. Bij de “C” scoliose is er 1 bocht in de wervelkolom in zijwaartse richting te zien. Bij de “S” scoliose is er een dubbele bocht in de wervelkolom te zien. Afhankelijk van het aantal graden van de bochten is er medisch ingrijpen geïndiceerd.

Kyfose

Kyfose is een kromming in de bovenrug in achterwaartse richting. Kenmerkend is de bolle bovenrug. De schouders staan vaak wat naar voren. Deze kan zowel structureel als functioneel zijn. Rigide, dus vaststaande kyfose vormen kunnen gerelateerd zijn aan diverse ziektes zoals:

 • Ziekte van Ehlers-Danlos
 • Ziekte van Marfan
 • Ziekte van Scheuermann

Bekkentorsie

Bekkentorsie is een verwringing in het bekken waarbij het zowel naar voren als naar achter gekanteld kan staan. Dit geeft vaak last in de onderrug en de liezen.

Piriforme syndroom

Bij het piriforme syndroom wordt de zenuw in de bil afgekneld door een strak staande bilspier. De oorzaak kan een irritatie van de heupzenuw zijn of zelfs een ontsteking hiervan. De trigger kan een volle portemonnee zijn, een stapel pasjes die in de kontzak van de broek worden gestopt, of een houding probleem. Denk bijvoorbeeld aan langdurig op een bil hangen tijdens het werk.

Beenlengteverschil

Beenlengteverschil komt vrij veel voor. Een beenlengteverschil kan ontstaan tijdens de groei van een kind, door een breuk of operatie aan een heup, been of knie. Maar op oudere leeftijd kan osteoporose ook een lengteverschil geven. Doordat de botkwaliteit afneemt kan er een verschil in de bekkenstand ontstaan.

Overige oorzaken

Buiten deze meest genoemde oorzaken zijn er nog veel meer oorzaken te vinden voor rugpijn. Denk bijvoorbeeld ook aan reuma en artrose.

Wat kan de podoloog doen?

De podoloog kan beenlengte verschillen opsporen en oplossen met een verhoging in de schoen. Door het exacte lengteverschil op te meten kan de podoloog helpen om de klachten te doen afnemen. De gespecialiseerde podoloog kan ook bekkentorsie en andere scheefstanden met behulp van steunzolen aanpakken.

Multidisciplinair behandeling

Rugklachten worden veelal multidisciplinair behandelend. Dat houdt in dat er meerdere vakmensen samenwerken. Denk aan bijvoorbeeld aan:

Vind een praktijk

Blijf niet doorlopen met klachten! Laat het nakijken bij uw podoloog. Mogelijk kan het helpen om de klachten te verminderen! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jasja van Veen. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker