Het gevoel alsof er iets onder uw voet zit!

Wellicht bent u hier beland omdat u, net als velen, kampt met klachten aan uw hielen of voorvoeten. Het begint meestal met een subtiel vermoeid gevoel en een branderigheid in de voorvoeten. Soms leidt dit tot opmerkingen als: 'het lijkt wel of er iets onder mijn voet zit'. Soms klaagt men over hun sokken; 'het voelt of mijn sok dubbel zit!' En voor sommigen volgt er wellicht een bezoek aan de dokter waarbij de diagnose 'hielspoor' wordt gesteld!

Na een zorgvuldig onderzoek, dat onder meer palpatie en echografie kan omvatten, wordt al snel duidelijk dat hielspoor geen rol speelt en dat er geen sprake is van dubbelzittende sokken. In plaats daarvan kan de oorzaak van uw ongemak worden toegeschreven aan een aandoening die bekend staat als 'vetkamerschade'.

Deze term roept misschien vragen op, maar dit artikel heeft als doel om u te voorzien van alle inzichten omtrent schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we alles omtrent schade aan de vetkussens onder de voet. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Wat is schade aan de vetkussens onder de voet?

Bij vetkamerschade zakken de kopjes van de middenvoetsbeentjes door het vetkamersysteem en komen dicht(er) bij de grond komen te liggen, kort onder het huidoppervlak (zie onderstaande afbeelding).

De 4 stadia van schade aan het vetkussen onder de voet

Er zijn 4 stadia van vetkamerschade te onderscheiden:

 • Stadium 1: De dikte van de vetkamersysteem is afgenomen, tot 50%.
 • Stadium 2: Vetkamers raken lek en er is sprake van communicatie tussen de vetkamers.
 • Stadium 3: Vetkamers sterven af. Dit stadium heet vetkamernecrose.
 • Stadium 4: Vetkamers zijn zover kapot dat de botjes direct onder de huid komen te liggen.

Schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

Het vetkussen wordt het meest belast onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes (voorste pijl) en onder het hielbeen (achterste pijl). Bij schade aan het vetkussen zakken deze structuren (rechter afbeelding) waardoor klachten ontstaan.

Wat is de oorzaak van schade aan de vetkussens onder de voet?

Precieze oorzaak onbekend

De precieze oorzaak van vetkamerschade is nog grotendeels onbekend. Het is een proces waarbij o.a. biomechanische- en omgeving factoren een rol spelen. Veroudering en/ of overbelasting spelen hierbij een belangrijke rol. Ook mensen met overgewicht, een lopend of staan beroep, verkorte kuitspieren of een korte achillespees hebben eerder last van beschadigde vetkamers.

Chemotherapie, reuma en diabetes

Vetkamers kunnen ook beschadigd raken door aantasting van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld na chemotherapie. Vetkamerschade kan ook relatie hebben met systeemziektes als reumatoïde artritis en diabetes mellitus.

Lopen op schoenen

Opvallend is wel dat vetkamerschade niet voorkomt in landen waar men meestal op blote voeten loopt. Wij lopen daarentegen al jaren op schoenen met kunststof zolen. Vooral de jeugd loopt op sportschoenen met hele dikke verende zolen. Het lijkt of dit “verwennen” van de voet een negatieve invloed heeft. Het lichaam wordt niet meer geprikkeld om het vetkamersysteem te onderhouden.

Wat is vetkamerschade?

Het vetkamersysteem bestaat uit kleine kamertjes. Door het vetkamersysteem lopen bloedvaten en zenuwen.

Hoe herkent de specialist schade aan de vetkussens onder de voet?

De uiteindelijke diagnose van vetkamerschade wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en op basis van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Echografisch onderzoek kan meer inzicht geven. Hierbij kan de dikte en de kwaliteit van het capiton inzichtelijk gemaakt worden.

Hoe kan schade aan de vetkussens onder de voet worden behandeld?

Niet-operatieve behandeling

Het vetkamersysteem kan zich niet meer herstellen tot wat het was. Een conservatieve behandeling helpt bij de meeste patiënten. Niet-operatieve behandelingen van vetkamerschade zijn onder andere:

Oefeningen om klachten bij vetkamerschade te verminderen

Als de kwaliteit van het vetkamersysteem afneemt komen de botten dicht onder de huid te liggen en is de voet meer kwetsbaar geworden. Zo kunnen er klachten ontstaan van pezen, kapsels en zenuwen aan de onderzijde van de voet. In deze video laten wij u zien welke oefeningen u kunt doen om uw klachten te verminderen.

Lees meer over de oefeningen

Operatieve behandeling

Het herstellen van beschadigde vetkamers is niet mogelijk, maar wanneer de conservatieve behandelingen niet helpen en u veel klachten heeft, kan naar een operatieve oplossing worden gezocht.

Vind een praktijk

Heeft u vaak het gevoel alsof er iets onder uw voet zit? Misschien heeft u last van schade aan de vetkussens onder de voorvoet! Onze podologen en podotherapeuten helpen u graag om deze voetklacht te verhelpen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt:

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker