Hoe ontstaan kromme tenen (ook wel hamertenen en klauwtenen genoemd)?

Help, mijn tenen gaan krom staan! Wat nu? Dit is een veel voorkomende hulpvraag in de Podozorg-praktijk. Kromme tenen hoeven overigens niet altijd klachten te geven.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is het doorzakken van de voorvoet. Dit gaat vaak gepaard met het slapper worden van de kleine voetspieren waardoor de dwarse voetboog doorzakt en er meer druk ontstaat op de de middelste voorvoetgewrichtjes (MTP-gewrichten). Om de voet in balans te houden gaan de tenen vanzelf een andere stand aannemen.

Wist u dat?

Niet goed passend schoeisel

Wist u dat wij vaak onbewust onze tenen kromtrekken bij slecht passende schoenen? Denk daarbij bijvoorbeeld aan slippers. Door de tenen bij elkaar te knijpen kunnen we de slipper beter aan onze voeten houden. Dit gebeurt overigens ook onbewust bij te grote of te brede schoenen.

In te kleine schoenen trekken we onze tenen krom door het gebrek aan ruimte. Mensen die dit doen, weten dit vaak niet van zichzelf.

In dit artikel

In dit artikel leest u hoe hamertenen en klauwtenen ontstaan, welke klachten deze afwijkingen kunnen geven en wat u eraan kunt doen – zowel preventief als bij bestaande klachten. Klik op een onderwerp om direct naar het juiste onderdeel te gaan:

Wat voor klachten kunnen hamer- en klauwtenen geven?

Naast het feit dat mensen het meestal niet mooi vinden, kan een afwijkende teenstand extra eelt veroorzaken onder de teentoppen, voorvoetgewrichtjes, of bovenop de teen als de hamerteen tegen de bovenkant van de schoen aankomt. Ook de teennagels kunnen een afwijkende vorm krijgen of ingroeien als er druk op de teentop komt. In combinatie met een doorgezakte voorvoet kan het klachten geven in de hele voorvoet.

Hamertenen en klauwtenen

Wat kan ik doen om kromme tenen te voorkomen?

Koop om te beginnen goed passend schoeisel. Let hierbij goed op de juiste lengte en breedtemaat. Laat u hierover adviseren in een gespecialiseerde schoenwinkel. Houd er rekening mee dat uw voeten door de jaren heen kunnen veranderen. Schrik dus niet als u opeens een maat groter nodig hebt dan u altijd hebt gehad.

Loop thuis regelmatig op blote voeten om de kleine voetspiertjes te blijven trainen en het doorzakken van de voorvoet te voorkomen.

Behandelingen van kromme tenen

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een kromme stand van de teen zijn vooral gericht op het verminderen van pijn. Behandelingen die kunnen worden ingezet zijn onder andere:

Operatief

Er zijn verschillende manieren om een hamerteen of klauwteen te opereren. Uw specialist bepaalt aan de hand van de oorzaak en de ernst van de klauwteen of een hamerteen welke operatie het beste bij u past.

Vind een praktijk

Heeft u last van hamertenen of klauwtenen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker