Een voorbeeld uit de praktijk

Een patiënt (man, 51 jaar en een actieve sporter) komt binnen via een fysiotherapeut. Hij heeft klachten aan de binnenzijde van zijn knie en krijgt deze al na 300 meter wandelen. Hierdoor is hij zijn avondrondje samen met zijn vrouw kwijt. Hij fietst wel veel en dacht in eerste instantie dat de klachten ook kwamen van of door het vele fietsen.

De patiënt had al een volledige dynamische analyse meting laten maken op de fiets zodat op en aan de fiets alles goed was afgesteld. Toch kwamen er niet veel bijzonderheden uit en de klachten met wandelen waren nog steeds aanwezig.

Van fysiotherapeut naar register sportpodoloog

Uiteindelijk een verwijzing naar de fysiotherapeut. Hier is de knie behandeld, losgemaakt en ook gekeken naar de functietesten van de knie en alle spieren rondom de knie. Verschillende spieren zijn losgemaakt, zowel rondom de knie als boven de knie, maar de klachten bleven. Omdat de behandelend fysiotherapeut en ik al vaker met succes hadden samengewerkt kwam het voorstel om er eens met een andere blik naar te laten kijken.

De patiënt komt binnen en heeft bewust zijn oudere wandelschoenen meegenomen: een Meindl waar al de nodige kilometers op waren gelopen. Wat mij opviel was dat de rechter slijtzool meer was versleten en dat de rechter tussenzool veel meer plooien aan de buitenzijde vertoonde ten opzichte van linker slijtzool. Verder was er veel slijtage onder de bal van de voet, meer dan gebruikelijk.

Lichamelijk onderzoek

Nadat ik de patiënt had laten lopen over de elektronische plaat, wat de hele voetbeweging meet, viel het mij op dat de linkervoet meer beperking vertoonde in de beweging dan rechts. De rechtervoet werd meer naar buiten geplaatst. Dit lopen gebeurde binnen de 5 meter van de praktijk.

In het lichamelijk onderzoek kwam in eerste instantie niet veel bijzonders naar voren. De bewegingsuitslagen van de voet waren redelijk gelijk en alle testen waren negatief, behalve dat een diepe heupspier aan de linkerzijde sterk verkort was (de iliopsoas). Vervolgens wilde ik kijken of we de klachten konden opwekken door de patiënt te laten lopen op de loopband op het tempo wat hij gewend was.

Loopanalyse

Ik heb diverse markeringen aangebracht op zijn lichaam om hoeken op te kunnen meten en met camera’s aan laten lopen met een programma om alles te kunnen analyseren, op 5 km per uur wat een redelijk normaal tempo was voor zijn conditie, postuur en leeftijd. Dit hebben we gedaan zowel op blote voeten als op schoenen. Wat nu opviel, omdat hij minder op zijn houding lette, was dat hij met het linker been naar voren ging staan. Op mijn vraag of hij altijd zo ging staan gaf hij bevestigend antwoord. Zo stond hij gemakkelijk.

Daarna vielen zijn grote stappen op tijdens het lopen. Afzet en hiellanding waren beide met een overstrekking van de knieën. De knie fungeerde dus niet meer als een schokdemper, wat de knie van nature natuurlijk wel is. Verder viel op dat de stap die hij rechts maakte iets groter was dan links, vooral met de schoenen aan.

Ook compenseerde de patiënt in de heup. Door de verkorte spier in de linker heup, was er links een verminderde heupstrekking en ging hij rechts compenseren. Hierdoor zwaaide het rechter been verder naar voren en naar buiten (exorotatie), waardoor hij rechts sterk op de buitenzijde van zijn hak lande. Hierdoor zag je ook op beeld dat er een overstrekking kwam op mediale collaterale banden van de knie en vooral op de pes anserinus. Daar waar hij ook aangaf dat de klachten waren.

Aanpassing van loopstijl

Nadat we de loopstijl hadden geanalyseerd en met andere instructies nogmaals op de loopband hadden laten lopen op 5 km snelheid merkte hij dat dit heel anders liep. Lichter. Wel had hij nu in de gaten dat de linker heup wel eens deels de veroorzaker kon zijn van zijn knieklacht samen met zijn loopstijl.

Blij met deze analyse ging hij huiswaarts om met de nieuwe instructies aan zijn loopstijl te werken en oefeningen om de diepe heupspier op lengte te krijgen. Dit in overleg met de behandelend fysiotherapeut kan die hem verder helpen om alles weer in balans te krijgen.

Maak een afspraak

Laat een register sportpodoloog eens kijken naar je loopstijl om een leven lang te kunnen wandelen. Klik op de onderstaande knop voor een overzicht van onze Podozorg vestigingen. Met meer dan 100 vestigingen, zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jacqueline Lakeman. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker