Stekende pijn onder de grote teen

Heeft u een stekende pijn onder de grote teen? Dan heeft u mogelijk last van 'ossa sesamoidea' oftewel pijnlijke sesambeentjes. Dit zijn kleine beentjes in de vorm van sesamzaadjes die te vinden zijn aan de onder de voet bij de basis van de grote teen, zoals te zien in onderstaande afbeelding.

Stekende pijn onder de grote teen door sesambeentjes

Sesambeentjes zijn kleine beentjes in de vorm van sesamzaadjes.

Wat zijn pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen?

De ellipsvormige beentjes zijn ongeveer zo groot als een boon en zorgen voor een glad oppervlak waarover de pezen kunnen glijden. Ze worden omhuld door een dikke plantaire plaat, de glenosesamoidale plaat. De sesambeentjes bevinden zich onder het eerste middenvoetsbeentje, bij het gewricht van de grote teen.

Functies van sesambeentjes

De sesambeentjes hebben onder andere de volgende functies:

  • Helpen de teen bij het naar beneden buigen;
  • Dragen van lichaamsgewicht om het gewricht te ontlasten;
  • Beschermen en stabiliseren de lange buigpees van de grote teen (m.flexor hallucis longus);
  • Vergroten van het grondvlak.

Stekende pijn onder de grote teen door sesambeentjes

Sesambeentjes bevinden zich onder het eerste middenvoetsbeentje van de grote teen.

Oorzaken van pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen

De pezen in de omgeving van de pijnlijke sesambeentjes kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Dit is een vorm van sesamoiditis en van peesontsteking. Overbelasting wordt vaak gezien als de oorzaak, mede door een verkeerde stand van de voet. De sesambeentjes kunnen artrose vertonen of zelfs afsterven. Door een trauma kan een sesamoid zelfs breken. Sesamoiditis komt vaak voor bij balletdanseressen, hardlopers en volleyballers.

Welke symptomen geven pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen?

Dit geeft pijnklachten onder de grote teen, ter hoogte van de bal van de voet. Bij sesamoiditis ontwikkelt de pijn zich geleidelijk. Bij een fractuur van de sesambotjes ontstaat deze acuut. Meestal treed er zwelling op. Ook kan het buigen en strekken van de grote teen kan lastig en pijnlijk zijn.

In veel gevallen is het niet mogelijk trap te lopen of te sporten met deze klachten.

Welke behandelingen zijn er voor pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen?

Niet-operatief

De behandeling van sesamoiditis is meestal conservatief, dat wil zeggen zonder ingrijpende maatregelen, zoals een operatie. De belasting die de klacht veroorzaakt heeft dient gestaakt te worden. Het advies is om de voetzool te ontlasten, en eventueel te koelen een ice-pack op de aangedane plaats.

Bezoek de (register) podoloog of podotherapeut, deze kan in veel gevallen de oorzaak van de blessure traceren en behandelen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door middel van:

Operatief

Slechts in uitzonderlijke gevallen is een operatieve behandeling noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een operatieve behandeling van pijnlijke sesambeentjes.

Vind een praktijk

Heeft u ook last van een stekende pijn onder de grote teen? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vindt een Podozorg praktijk bij U in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker