Een zeldzame aandoening kan ook voorkomen

Ze is tweeëntwintig en vol met ambitie. Ze hockeyt op een behoorlijk niveau, is net verhuisd naar de grote stad en werkt, net als veel studenten, in de horeca. “Niet zomaar een kroeg maar een sterrenrestaurant waar veel BN’ers komen!” Haar ogen twinkelen. “Ik ga advocaat worden en een hele goede…”

Een vage of diffuse pijn is moeilijk aan te wijzen

Als de podoloog haar vraagt aan te wijzen waar de pijn zit, vindt zij dat lastig. “Hier bij mijn grote teen en hier een beetje naar achteren” probeert ze de plaats aan te duiden. Hockeyen gaat nog wel maar na een avond werken is de pijn behoorlijk aanwezig. Bij normale dagelijkse bezigheden valt de pijn wel mee.

De podoloog onderzoekt de voet, doet verschillende functietesten en onderzoekt de voet ook met behulp van een echoapparaat. Omdat de echobeelden geen afwijkingen laten zien besluit de podoloog de huisarts om een röntgenfoto te vragen.

Meloreostose

Als een paar dagen later de uitslag van de röntgenfoto er is brengt deze geen goed nieuws: Meloreostose. Een uiterst zeldzame aandoening die de diffuse pijnklachten veroorzaakt. Hoe zeldzaam een ziekte ook is, hij kán voorkomen…

Röntgenfoto van meloreostose
De röntgenfoto van de jonge vrouw laat meloreostose zien

Wat is meloreostose?

Meloreostose is een zeer zeldzame bindweefselaandoening en wordt gekenmerkt door een scleroserende botdysplasie. Dat wil zeggen dat er verdichting van het bot optreedt alsmede vormafwijkingen. Meestal beperkt tot één zijde van het lichaam. De aandoening komt het meest voor in de pijpbeenderen van de ledenmaten maar kunnen ook de voet betreffen zoals in dit geval.

Diagnose van meloreostose

De ziekte wordt vaak gediagnosticeerd voor de leeftijd van 20, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Patiënten kunnen variëren van asymptomatisch (geen klachten) tot en met pijn, stijfheid, gewrichtscontracturen (afwijkende stand van een gewricht).

Symptomen van meloreostose

Meestal zijn de eerste verschijnselen pijn (van dof tot scherp en indringend), stijfheid en beperking van de gewrichtsbeweging. Pijn is aanwezig in bijna alle gevallen en verergert gewoonlijk door activiteit, maar is zelden constant. Omdat de aandoening zo zeldzaam is wordt hij nog wel een gemist.

Behandeling van meloreostose

Er is helaas geen behandeling voor meloreostose. Het doel van de behandeling is de pijn te verlichten, misvorming te corrigeren en de beweging van de getroffen botdelen te herstellen. Soms in het uiterste geval moet er chirurgisch worden ingegrepen.

Omdat de aandoening zeer zeldzaam is (en zeker in de voet) besloot de podoloog een manueeltherapeut bij de behandeling te betrekken. Qua zooltherapie werd gekozen voor een goede ondersteuning van het voetgewelf en een extra goede afwikkelvoorziening zodat de voet werd ontzien. Ook is het advies gegeven om de belasting te verminderen. Dat hield in dit geval in om zittend werk te zoeken.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker