Wat is een ontstoken peesplaat onder de voet?

De officiële naam voor een ontstoken peesplaat onder de voet is fasciitis plantaris. Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet. De peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Soms komt er een te grote spanning op de peesplaat en dan kunnen er scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat ontstaan.

Hoe ontstaat een ontstoken peesplaat onder de voet?

Meestal ontstaat de ontsteking van de peesplaat door overbelasting. Mensen met overgewicht, een lopend of staand beroep, een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren hebben eerder last van een ontstoken peesplaat. Het komt ook voor bij mensen die beginnen met hardlopen of een andere activiteit waarbij de voet belast wordt.

Welke klachten geeft een ontstoken peesplaat onder de voet?

De meest voorkomende klachten bij een ontstoken peesplaat zijn:

  • Pijn aan de onderzijde van de hiel;
  • Pijn bij de eerste paar stappen uit bed in de ochtend en startpijn na een tijd rust;
  • Meer pijn na een lichamelijke activiteit.

De ontsteking kan op verschillende plekken in de peesplaat zitten. Ofwel in het midden van de peesplaat, net voor de aanhechting aan het hielbeen, of bij de aanhechting van de peesplaat:

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Hoe kan de registerpodoloog de klacht herkennen?

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Door middel van palpatie (drukken op de voet) kan de locatie van de pijn worden vastgesteld.

In het Hielpijncentrum zal de registerpodoloog tevens een echo maken met een echo apparaat. Met een echo van de peesplaat kan worden gezien of deze dikker is dan normaal en of er eventueel andere afwijkingen zijn die de oorzaak van de pijn zouden kunnen zijn.

Welke behandelingen zijn er voor deze klacht?

Meestal wordt gestart met rek en strekoefeningen van de kuitspieren in combinatie met therapiezolen en eventueel nog ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen (i.o. met een arts). Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden, de meest gekozen oplossingen zijn:

Waarom zou ik rekoefeningen moeten doen bij deze klacht?

Stretchen van de kuitspieren is de meest effectieve manier om van de klachten af te komen. De rekoefeningen, ook wel excentrische oefeningen genoemd zijn erg belangrijk voor het herstel. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bij personen die rekoefeningen deden de pijn sneller verbeterde dan bij personen die dit niet deden. Uw registerpodoloog kan u instrueren hoe u deze oefeningen uit moet voeren.

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fascitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Heeft u last van een ontstoken peesplaat onder uw voet? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker