Is shockwave therapie effectie?

Shockwave therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat. In tegenstelling tot conventionele behandelingsmethodes kan met shockwave therapie de oorzaak van de pijn rechtstreeks bij de oorsprong worden bestreden. Zonder medicatie of chirurgie.

Hoe werkt shockwave therapie precies?

Shockwave therapie is een techniek waarbij met drukgolven pijnlijke zones worden behandeld. Deze (hoogenergetische) drukgolven verplaatsen zich via een apparaat vanaf de buitenkant van het lichaam (extracorporaal) naar het gebied dat wordt behandeld. Hierdoor verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie van het pijnlijke gebied. Het stimuleert op deze wijze het aanwezige herstelmechanisme van het lichaam. Shockwave therapie activeert het eigen genezingsproces van het lichaam en daardoor neemt de pijn af.

Shockwave therapie is een techniek waarbij met drukgolven pijnlijke zones worden behandeld

De therapeut lokaliseert met behulp van echografie wat de status quo is van het aangedane weefsel. Nadat de bron van de klacht en het pijngebied zijn geïdentificeerd wordt met korte shockwave pulsen (drukgolven) het gebied behandeld. U hoort duidelijk tikken van het apparaat en het kan voelbaar zijn. Door ervaring heb ik ondervonden dat de beste resultaten een combinatie van interventies shockwave therapie, medical taping, looptraining en steunzolen zijn.

Wanneer kan shockwave toegepast worden?

Chronisch pijn wordt veelal veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalkingen van een spier, pees of slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (triggerpoints) kunnen veel pijn veroorzaken. Shockwave therapie kan in de voet toegepast worden bij klachten aan de:

De klachten kunnen acuut of chronisch van aard zijn. Door degeneratie verouderen structuren en kan men met hulpmiddelen trachten de belastbaarheid hoog te houden zodat de belasting nog uitgevoerd kan worden.

Ervaringen met shockwave therapie in mijn praktijk

Ik werk veel samen met een orthopeed enkel/voet. Mocht zijn behandelplan uitkomen op conservatief behandelen en is shockwave therapie daar de meest effectieve interventie voor, wordt de patiënt naar mij doorverwezen. Zijn voorstel om shockwave therapie low dosis in combinatie met steunzolen toe te passen is de afgelopen jaar erg succesvol gebleken. Ik kan bevestigen dat wij door deze samenwerking afgelopen jaar 80 procent van de patiënten met onderbeen klachten succesvol hebben behandeld.

Shockwave therapie dat binnen de praktijk wordt toegediend is gebaseerd op een low dosis level. De instelling wordt op het niveau van verdraagzaamheid ingesteld. In het ziekenhuis wordt een apparaat met een hoger frequentie toegepast (high dosis level), wat vaak meer schade aanricht en herstelbelemmerend kan werken.

Shockwave therapie dat binnen de praktijk wordt toegediend is gebaseerd op een low dosis level

Voordelen van shockwave therapie

 • De behandeling is zonder geneesmiddelen of chirurgie;
 • Kortdurende behandelingen van gemiddeld 10 minuten;
 • Goede therapiesucces na gemiddeld 4 behandelingen;
 • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen;
 • Reductie van pijn en herstel waardoor actie radius vergroot;
 • Weinig bijwerkingen, eventueel lichte roodheid.

Heeft u al veel geprobeerd en recidiveren onderbeen/voetklachten na een tijd toch? Wellicht is shockwave therapie een optie tot reductie van herkenbare klachten. Mijn motto is dat goed staan, lopen en bewegen, bijdraagt aan een beter leven. Als shockwave therapie daar een middel voor is, informeer naar de opties. De therapeut zal u goed informeren en begeleiden om de beste resultaten te behalen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker