Gescheurde peroneuspees

Wat is een scheur in de peroneuspees?

De peroneuspezen zijn twee belangrijke pezen die aan de buitenzijde van de enkel lopen. De peroneuspezen zijn pezen van de kuitbeenspieren genaamd de peroneus brevis pees (korte kuitbeenspier) en peroneus longus pees (lange kuitbeenspier).

Van deze twee pezen scheurt de korte kuitbeenspier het vaakst. Door middel van deze spier kunt u het buitenste deel van uw voet verder naar buiten draaien. Deze pees kan in de lengte splijten wat chronische klachten aan de buitenzijde van de enkel kan geven.

Peroneuspees

Oorzaken gescheurde peroneuspees

Een gescheurde peroneuspees kan zowel acuut als gelijkdelijk ontstaan. Een mogelijke oorzaak voor een lengtescheur in de peroneuspees is een enkelverstuiking. Bij een enkelverstuiking drukt het kuitbeen hard tegen de peroneuspees, waardoor de pees kan afplatten of scheuren.

Ook kan een scheur in de peroneuspees ontstaan door overbelasting, door bijvoorbeeld een holvoet. Bij een holvot kan die hiel naar buiten gekanteld staan, met als gevolg dat de pees overbelast kan raken. Daarnaast hebben mensen met diabetes mellitus en reumatoïde artritis en mensen die prednison gebruiken meer aanlag voor het scheuren van een peroneuspees.

Klachten gescheurde peroneuspees

Patiënten met een gescheurde peroneus hebben vaak pijn achter of onder het kuitbeen. Daarbij heeft men vaak last van een instabiele enkel. Deze combinatie is kenmerkend voor een gescheurde peroneuspees. Patiënten met enkelinstabiliteit, zonder gescheurde peroneuspees, ervaren vaak geen pijn of alleen aan de voorzijde van het kuitbeen.

Diagnose gescheurde peroneuspees

Uw specialist herkent een gescheurde peroneuspees door middel van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Een aanvullend onderzoek kan bestaan uit een echografisch onderzoek of een scan. Ondanks het aanvullend onderzoek is het soms lastig om de scheur op beeld te zien.

Behandelingen gescheurde peroneuspees

Niet-operatief

Bij chronische pijn aan de buitenzijde van de enkel, door een gescheurde peroneuspees, zijn er verschillende niet-operatieve behandelmogelijkheden:

Operatief

Bij de operatieve behandeling van een gescheurde peroneuspees wordt het gescheurde deel van de peroneuspees schoongemaakt en weer aan elkaar gehecht. Indien er ook sprake is van instabiele enkelbanden, worden die in dezelfde operatie stabieler gemaakt.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.