Het Joplin’s neuroma

Je hebt vandaag een paar mooie, maar net iets te smalle schoenen aan gehad. Of je was zo druk met je werk dat je niet in de gaten had dat je je voeten uren in dezelfde ongemakkelijke stand had. Je voeten doen zeer en je doet je schoenen uit. Ach, het gaat al wel weer over. Maar wat als dat pijnlijke dove gevoel nu ineens niet meer over gaat? Als je niet eens schoenen hebt gedragen en het laken van je bed dat nare gevoel al weer oproept. Wat is er toch mis met die teen? Deze klachten zouden kunnen passen bij een Joplin’s neuroma.

Wat is een Joplin’s neuroma?

Een Joplin’s neuroma is zenuwpijn door inklemming van een gevoelszenuw die aan de zijkant van de grote teen loopt. Het is zenuwpijn die komt en gaat en uiteindelijk niet meer over gaat. De zenuw kan op de duur een verharding in zijn verloop ontwikkelen: een zogenaamd neuroom.

De symptomen van een Joplin's neuroma

Het inklemmen van de zenuw kan gepaard gaan met een scherpe brandende of stekende pijn, tintelingen en een naar doof gevoel. Deze klachten zitten ter hoogte van de zijkant van het grote teengewricht en stralen uit richting de top van de grote teen. De eerste klachten gaan over als de schoenen uitgaan. In een later stadium komen de klachten het meest ’s nacht in rust voor en kan je er zelfs niet meer van slapen.

De oorzaken van een Joplin's neuroma

De meest voorkomende oorzaken van een Joplin’s neuroma zijn:

  • Een standsafwijking van de grote teen
  • Te smalle schoenen
  • Harde stiksels in de schoenen

Verder is een afwijkende stand van de voeten of afwijkend looppatroon een mogelijke oorzaak. Bij mensen die een erg dunne huid hebben met weinig onderhuids vetweefsel komt het ook voor. Er zijn nog meer oorzaken te noemen voor het ontstaan van Joplin’s. Alle oorzaken hebben gemeen dat ze druk geven op het grote teengewricht en irritatie aan de zenuw.

Een pijnlijke dove grote teen

Wat kan de podoloog aan een Joplin’s neuroma doen?

De (register) podoloog of podotherapeut van Podozorg kan corrigerende steunzolen maken om de afwijkende stand en het looppatroon te verbeteren. Het doel van deze steunzolen is de druk weg nemen op de zenuw. Daarnaast zijn schoenadviezen erg belangrijk. De schoenen moeten niet alleen van voldoende lengte zijn maar ook de juiste breedte hebben. Er zijn mogelijkheden voor tijdelijke oplossingen met:

Het is belangrijk om de druk op het grote teengewricht weg te nemen omdat deze klachten niet vanzelf zullen overgaan.

Prognose

Als je er op tijd bij bent dan zijn de verwachtte resultaten redelijk tot goed. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om de adviezen van de behandelaar te blijven opvolgen. De kans dat er herhaling optreedt is anders erg groot.

Operatieve behandeling

Wanneer alle niet-operatieve behandelingen geen resultaat opleveren, kan gekeken worden of een operatie zou kunnen helpen. Bij deze operatie wordt een deel van de zenuw weggenomen.

Vind een praktijk

Herkent u zich in deze klachten? De (register) podoloog of podotherapeut van Podozorg kan u advies op maat geven om samen naar een optimale oplossing te zoeken. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jolanda Vos. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker