Slippers; ja of nee?

Jaaaa de zomer komt eraan, de temperatuur stijgt, de zon schijnt, de terrasjes zitten vol en bij een heleboel mensen komen de slippers weer uit de kast. Ook de vraag of een slipper wel verstandig is te dragen krijg ik steeds vaker. Het antwoord hierop is heel simpel: Nee!

Waarom zijn slippers zo slecht?

Omdat een slipper alleen bij je tenen om je voet heen zit ga je je tenen aanspannen om de slipper aan je voet te houden waardoor je je spieren aanspant (je gaat klauwen met je tenen). Mede hierdoor ga je kortere stappen zetten en wikkel je niet helemaal meer af.

Ook zie je veel mensen naast de slipper lopen bij de hak, omdat hier helemaal geen steun zit zakt men er als het ware af. Kijk maar eens goed om je heen deze zomer er lopen heel veel mensen niet helemaal op hun slippers.

Mijn slipper heeft een goed voetbed, dan kan het toch wel?

Een slipper mist nu eenmaal een aantal pasvormaspecten die een schoen heeft. Bij het lopen op slippers hoor je het onmiskenbare flip flop geluid, dit komt omdat de slipper nog op de grond staat als de hiel al omhoog is, om vervolgens later pas tegen de hak aan te komen. Omdat de slipper op de grond blijft staan heeft dat voetbed dus ook niet zoveel nut meer.

Gekneusde, gebroken of teentjes die zo hard gestoten zijn dat ze uit de kom zijn komen ook vaker voor bij slipper lopers, omdat de tenen helemaal niet beschermd zijn zoals in schoenen met open neuzen vaak wel het geval is, door een opstaand randje.

Slippers met een voetbed zullen tijdens het gaan en staan meer steun geven dan een plat slippertje, zodat men minder snel van de slipper glijdt, maar je moet nog steeds je slipper aan je voeten houden en dus moet je, je spieren in je voet extra aanspannen.

Slippers; ja of nee?

Bij klachten die kunnen ontstaan hebben we het over klachten aan de kuit en hak, maar ook het scheenbeen en de tenen horen in dit rijtje dus thuis. Waarvan de peesplaat ontsteking onder de voet (in de volksmond ook wel hielspoor genoemd) het meeste voorkomt (zie de blog: Ontstoken peesplaat onder de voet).

Helemaal geen slippers?

Heel verstandig schoeisel is een slipper dus niet, maar als u bij het zwembad of aan het strand ligt is het toch wel lekker en makkelijk. Het dragen van een slippertje af en toe kan ook geen klachten veroorzaken als u maar genoeg afwisselt met een goede stevige schoen (zie de blog: Wat zijn goede schoenen).

U kunt bij verschillende podologiepraktijken slippers aan laten meten, omdat deze helemaal op maat gemaakt zijn voor uw voet zult u minder moeite moeten doen om de slipper aan de voeten te houden. Tevens kunnen hier wat van de ondersteunende elementen die u in uw therapiezolen heeft zitten gemaakt worden, waardoor u op deze slipper wat meer ondersteuning heeft. Het blijft desalniettemin wel belangrijk met regelmaat stevige schoenen te dragen, zeker als u gaat wandelen, of actiever gaat belasten.

Vind een praktijk

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw slippers kunnen betekenen? Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nicole Drenth. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker