Pijn- en vermoeidheidsklachten

Een aantal jaar geleden kwam een mevrouw bij mij op de praktijk voor controle. Een bekend gezicht, deze patient was tijdens mijn stage ook geweest voor voetklachten na haar zwangerschap. De casus was destijds dusdanig interessant om mijn eindstageverslag aan te wijden.

In het kort: de patiënt kwam binnen met pijn en vermoeidheid aan de binnenzijde van haar voetboog, en van de enkel en het onderbeen. Voldoende klachten om een voetonderzoek te laten plegen.

Verandering van de voet tijdens zwangerschap

Een grotere schoenmaat

Mevrouw was net bevallen en had tijdens haar zwangerschap een behoorlijke verandering van haar voet opgemerkt: een grotere maat schoenen! Uit het voetonderzoek bleek dat mevrouw een duidelijke hypermobiliteit in haar voeten had ontwikkeld, waardoor zij platvoeten ontwikkelde en een scheefstand van haar grote teen kreeg (Pes Planus, Hallux Valgus). Deze afwijkingen waren niet aanwezig vóór haar zwangerschap.

De link tussen zwangerschap en voetklachten ben ik tijdens mijn studie niet vaak tegengekomen en het leek mij een uiterst interessant onderwerp om meer over te weten. Zwangere vrouwen klagen niet snel over voetklachten, het zijn immers bekende zwangerschapsverschijnselen. Die horen erbij, wordt vaak gedacht! Waarom verandert dan de schoenmaat? De voeten worden echt niet groter, maar wat gebeurt er wel? Na wat speurwerk kwam ik een paar verhelderende onderzoeken tegen.

Voetverandering bij 60% van de zwangere vrouwen

Zo was een onderzoek van Neil A. Segal (Am J Phys Med Rehabil 03-2013) dat heeft aangetoond dat ruim 60% van zwangere vrouwen een voetverandering hebben overgehouden na hun zwangerschap. Als je dit cijfer gaat omzetten in Nederlandse maatstaven, dan betekent het dat er in 2017 ruim 100.000 Nederlandse vrouwen mee te maken hadden (bron: Geboortecijfers CBS 2017).

In verschillende onderzoeken wordt het hormoon 'Relaxin' benoemd. Dit hormoon heeft de eigenschap om de collageenstructuren te veranderen, met als gevolg meer laxiteit van pezen, ligamenten en gewrichtskapsel. De dragende functie van de voeten vermindert, waardoor er verzakking ontstaat.

Uit een Zweeds onderzoek van P. Kristiansson (Am J Obstet Gynecol 11-1996) is gebleken dat het hormoongehalte in de 12e week van de zwangerschap het hoogst was. Drie maanden na de geboorte is dit hormoon niet meer traceerbaar.

Behandeling van de klacht

Met deze wetenschap hebben wij toen besloten om steunzolen toe te passen in combinatie met schoenadvies. Daarnaast is haar sportintensiteit – waarbij veel wordt gesprongen – drastisch verlaagd. In overleg met de fysiotherapeut zijn wij ook gestart met intrinsieke voetspieroefeningen.

Mijn advies: loop niet te lang door met voetklachten tijdens de zwangerschap, maar laat je goed informeren door een (register)podoloog of podotherapeut.

Heeft u last van voetklachten?

Bent u momenteel zwanger en herkent u zich in deze klachten? Onze Podozorgers zoeken graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ka Ho Liu. Hij is register (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker