Zwemster met voorvoetpijn
Enige tijd geleden kreeg ik een ongeruste moeder met haar 14-jarige dochter op consult. De klacht: veel pijn aan de linker voorvoet, met name richting de tenen, maar de meeste pijn zat toch aan het voorste deel onder de bal van de voet. Palpatie en druk bevestigden de pijn.
Oorzaak van de klacht
Op de vraag of de patiënt zich kon herinneren wat de klacht zou hebben veroorzaakt, gaf zij aan zich geen moment van felle pijn te kunnen herinneren. Op de vraag of zij aan sport deed, was het antwoord: zwemmen, 4 à 5 keer per week.
Na diverse testen leek alles te wijzen op een plantaire plaat probleem, maar met een leeftijd van 14 jaar en geen bekend trauma was ik niet overtuigd.
Toevallig was vriendin en collega Angelique Bekkema deze dag aan het meekijken en voerden we samen verder lichamelijk onderzoek uit. Het resultaat bleef echter steeds hetzelfde: plaatselijke pijn onder de bal van de voet.
We vroegen de patiënt waarom zij 4 à 5 keer per week zwemt. De aap kwam al snel uit de mouw: zij doet op hoog niveau aan wedstrijdzwemmen. Ze is zeer fanatiek en traint intensief voor (hopelijk) een plaats in de aankomende Nederlandse selectie. Met deze informatie werd de oorzaak van haar blessure duidelijker.
De enige vraag die nog gesteld moest worden was: met welke voet start ze vanaf het startblok? Aangezien de patiënt rechtshandig is, ging ik ervan uit dat ze haar rechtervoet zou gebruiken. Fout – ze start met haar linkervoet. Daarmee werd de verdenking van een plantaire plaat probleem bevestigd.
We toverden de podobaroscoop om tot startblok en vroegen haar te demonstreren hoe zij start. Het was direct duidelijk: zij krult haar tenen om de rand van het startblok en zet zich vervolgens met volle kracht af op deze rand.
Echografie voor diagnose
Om de verdenking te bevestigen, is na overleg besloten haar te verwijzen naar vriend en collega Peter van de Dasselaar voor een echo. Op deze echo was te zien dat er te veel bewegingsruimte zit in het MTP-II gewricht (het gewricht waar een middenvoetsbeen samenkomt met een teenkootje).
Behandeling van de klacht
Advies voor rust, steunzolen, tapen en interventie door de fysiotherapeut hebben haar weer op weg geholpen. De fysiotherapeut heeft haar onder andere geholpen bij het aanpassen van de manier waarop zij start vanaf het startblok.
Last van voorvoetklachten?
Heeft u last van voorvoetklachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.