Zenuwbeknelling bij de hiel
(zenuw van Baxter)

Wat is hielpijn door een beknelde zenuw?

Pijn in uw hiel door een beknelde zenuw lijkt erg op fasciitis plantaris (in de volksmond ook wel hielspoor genoemd). Doordat deze aandoeningen veel op elkaar lijken, is de oorzaak lastig te onderscheiden. Bij sommige mensen, die al behandeld zijn voor hielpijn, kan het zijn dat de oorzaak een beknelde zenuw onder de hiel is.

Het gaat hierbij om de zenuw van Baxter. Dit is de zenuw onder die hiel die van de binnekant naar de buitekant loopt. Deze zenuw bedient de spier die de kleine teen kan laten bewegen. Bij het afknellen van deze spier kan onder andere hielpijn ontstaan.

Zenuw van Baxter

Oorzaken zenuwbeknelling bij de hiel

Er kan op verschillende manieren druk op de zenuw onder de hiel onstaan, waaronder:

  • Inzakken middenvoet
  • Verkeerde schoenen
  • Hielspoor
  • Peesschede ontsteking
  • Oedeem
  • Veelvuldig verzwikken enkel

Klachten zenuwbeknelling bij de hiel

De meest voorkomende klachten van een zenuwbeknelling bij de hiel zijn pijnklachten aan de onder- en binnenzijde van de hiel. De pijn kan uitstralen naar de voetzool en enkel. In veel gevallen is de pijn 's ochtends op zijn ergst.

Diagnose zenuwbeknelling bij de hiel

Door middel van echografie kan het verloop van de zenuw onder de hiel in beeld gebracht worden. Op basis van de echobeelden beoordeelt uw specialist de dikte van de zenuw in zijn verloop, maar ook de omringende structuren. Hierbij wordt gelt op structuren die het verloop van de zenuw verstoren.

Behandelingen zenuwbeknelling bij de hiel

Niet-operatief

De behandeling voor een zenuwbeknelling bij de hiel hangt af van de mate van beschadiging. Als de zenuw is volledig is geplet, dan kan herstel erg lang duren. Is dit niet het geval dan kunt u in 3-6 maanden van uw klachten af zijn door de volgende behandelingen:

Operatief

In de meeste gevallen kan een zenuwbeknelling zonder operatie worden opgelost. Wanneer de zenuwschade wordt veroorzaakt doordat er in de voet iets tegen de zenuw aandrukt, kan bekeken worden of de beknelling met een operatie kan worden opgeheven. Uw specialist zal pas over een operatie gaan nadenken als u langer dan een jaar klachten heeft, en alle niet-operatieve behandelingsmogelijkheden zijn uitgeprobeerd.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.