Wat is hielpijn door een beknelde zenuw?

Pijn in uw hiel door een beknelde zenuw lijkt erg op fasciitis plantaris (in de volksmond ook wel hielspoor genoemd). Doordat deze aandoeningen veel op elkaar lijken, is de oorzaak lastig te onderscheiden. Bij sommige mensen die al behandeld zijn voor hielpijn, kan het zijn dat de oorzaak een beknelde zenuw onder de hiel is.

Het gaat hierbij om de zenuw van Baxter. Dit is de zenuw onder de hiel die van de binnenkant naar de buitenkant loopt. Deze zenuw bedient de spier die de kleine teen kan laten bewegen. Bij het afknellen van deze zenuw kan onder andere hielpijn ontstaan.

Zenuw van Baxter

Oorzaken zenuwbeknelling bij de hiel

Er kan op verschillende manieren druk op de zenuw onder de hiel ontstaan, waaronder:

  • Inzakken middenvoet
  • Verkeerde schoenen
  • Hielspoor
  • Peesschede ontsteking
  • Oedeem
  • Veelvuldig verzwikken enkel

Klachten zenuwbeknelling bij de hiel

De meest voorkomende klachten van een zenuwbeknelling bij de hiel zijn pijn aan de onder- en binnenzijde van de hiel. De pijn kan uitstralen naar de voetzool en enkel. In veel gevallen is de pijn ’s ochtends op zijn ergst.

Diagnose zenuwbeknelling bij de hiel

Door middel van echografie kan het verloop van de zenuw onder de hiel in beeld gebracht worden. Op basis van de echobeelden beoordeelt uw specialist de dikte en het verloop van de zenuw, evenals de omringende structuren. Hierbij wordt gelet op structuren die het verloop van de zenuw verstoren.

Behandelingen zenuwbeknelling bij de hiel

Niet-operatief

De behandeling voor een zenuwbeknelling bij de hiel hangt af van de mate van beschadiging. Als de zenuw volledig is bekneld, dan kan herstel erg lang duren. Is dit niet het geval dan kunt u in 3-6 maanden van uw klachten af zijn door de volgende behandelingen:

Operatief

In de meeste gevallen kan een zenuwbeknelling zonder operatie worden opgelost. Wanneer de zenuwschade wordt veroorzaakt doordat er in de voet iets tegen de zenuw aandrukt, kan bekeken worden of de beknelling met een operatie kan worden opgeheven. Uw specialist zal pas over een operatie gaan nadenken als u langer dan een jaar klachten heeft, en alle niet-operatieve behandelingsmogelijkheden zijn uitgeprobeerd.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker