Wat is apofysitis calcanei / ziekte van Sever?

De officiële namen voor pijn aan de groeischijf van het hielbeen bij kinderen in de groei zijn Apofysitis calcanei of ziekte van Sever.

In het achterste gedeelte van de hiel, het laatste deel van het hielbeen dat zich verbeent, bevindt zich de groeischijf van het hielbeen. In het achterste gedeelte hecht zich ook de achillespees aan het hielbeen. Door overbelasting kan de groeischijf geïrriteerd raken en pijn geven. Deze klachten aan de groeischijf komen het meest voor bij jongens tussen de 7 en 15 jaar en bij meisjes van 8 tot 13 jaar. In meer dan 50% van de gevallen vinden de klachten plaats aan beide hielen.

Apofysitis calcanei

Oorzaken pijn aan de groeischijf van de hiel

Pijn aan de groeischijf komt als gevolg van een overmatige belasting. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk:

  • Overbelasting door veel lichamelijke activiteit (zoals sport of rennen en springen), waardoor er veel aan het hielbeen wordt getrokken door de kuitspieren;
  • De kuitspieren zijn te kort, waardoor er extra hard aan het hielbeen wordt getrokken;
  • Door overgewicht kan pijn ontstaan. Het hielbeen is nog niet sterk genoeg ontwikkeld om het lichaamsgewicht op te vangen;
  • Een afwijkende voetstand (zoals een platvoet of holvoet) kan de klachten erger maken.

Klachten pijn aan de groeischijf van de hiel

In het begin ervaart het kind, na het sporten of spelen, alleen kortdurende pijn aan het hielbeen. Meestal komt het voor aan beide hielen en zit de pijn aan de achterzijde of onderzijde van het hielbeen. Naarmate de belasting groter is nemen de pijnklachten toe zodat er niet alleen na belasting, maar ook tijdens, klachten zijn. Door rust verbeteren de klachten en vaak voelt de enkel stijf aan.

Diagnose pijn aan de groeischijf van de hiel

Uw specialist stelt een diagnose op basis van het verhaal van ouder en kind, het lichamelijk onderzoek en leeftijdscriterium. Zo nodig wordt er aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografisch onderzoek. Met een echo kan worden onderzocht of het hielbeen geïrriteerd is en kunnen de omliggende structuren worden bekeken.

Behandelingen pijn aan de groeischijf van de hiel

Als behandeling van pijn aan de groeischijf van de hiel wordt meestal gestart met het aanpassen van de activiteiten. Voornamelijk rennen en springen zal moeten worden verminderd. Naast het verminderen van de belasting kan er ook gekozen worden voor een combinatie met andere niet-operatieve behandelingen.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen de klachten van uw kind verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker