Hoge wreef
Wat is een holvoet?
Een holvoet is een voet met een abnormaal hoge wreef. Het tegenovergestelde van een platvoet. De tenen zijn geneigd om in een klauwstand de gaan staan en het peesblad in de voetzool is gespannen. Een holvoet hoeft niet abnormaal te zijn. Zolang het niet te erg wordt, kan het gewoon een variant zijn van de normale voet.
De enkel staat bij een holvoet wat naar buiten en de hiel wijst naar binnen, waardoor de voorvoet meer op de buitenrand steunt. |
Voorbeeld van een holvoet |
De enkel staat bij een holvoet wat naar buiten en de hiel wijst naar binnen, waardoor de voorvoet meer op de buitenrand steunt. | Voorbeeld van een holvoet |
Oorzaken hoge wreef
De meeste holvoeten (60%) worden veroorzaakt door een aandoening aan de zenuwen die de voetspieren aansturen. Door deze aandoening raken de spieren uit balans, waardoor de voet in langzaam in een andere vorm wordt getrokken.
In sommige families komen holvoeten vaker voor. Dit kan komen door een erfelijke neurologische aandoening. De meest voorkomende erfelijke oorzaak in Nederland, voor een holvoet, is erfelijke sensomotorische neuropathie. Een afwijking waarbij de spieren steeds zwakker worden.
Klachten hoge wreef
Veel mensen met een holvoet hebben geen klachten. Sommigen ervaren echter kleine problemen, zoals het lastig kunnen vinden van een passende schoen. Bij een ernstige holvoet kunnen de klachten veel erger zijn, waardoor u uw dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren.
Diagnose hoge wreef
Over het algemeen geeft lichamelijk en radiologisch onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van een hoge wreef. In sommige gevallen is echter een neurologisch onderzoek met zenuwgeleidingstesten (EMG) nodig om de oorzaak vast te stellen.
Behandelingen hoge wreef
Niet-operatief
Een niet-operatieve behandeling is er op gericht om de klachten te verminderen. Een dergelijke behandeling kan bestaan uit:
- Schoenadvies
- Steunzolen
- Enkelbrace, tape of spalk
- Fysiotherapie
- Schoenaanpassing
- Pedicure
Operatief
Als ondanks alle maatregelen er toch teveel voetklachten blijven bestaan, kan een operatie uitkomst bieden. Voordat uw specialist besluit uw holvoet te opereren, wordt uw voet goed onderzocht. Er wordt gekeken naar de stand van de voet, of de voet flexibel of stijf is en hoe sterk de spieren in de voet zijn.
Vind een praktijk
Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.