Pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Wat is een os tibiale externum?

Het scheepsvormig bot is een bot aan de binnenkant van de voet (zie illustratie). Het komt voor dat het scheepsvormig bot, tijdens de ontwikkeling van de voet voor de geboorte, niet of niet volledig samengroeit. In dat geval bevindt zich een extra bot in de voet. Dit extra bot wordt een os tibiale externum genoemd. Ongeveer 5-10% van de mensheid loop rond met zo'n extra botje. Het komt dus best wel vaak voor, maar niet iedereen krijgt er klachten van.


Het scheepsvormig bot bevindt zich aan de binnenkant van de voet.

De tibialis posterior pees

Het extra bot zou waarschijnlijk geen klachten geven als er niet een heel stevige pees (de tibialis posterior pees) aan vast zou zitten. Dit is de op een na sterkste pees van de voet en zorgt ervoor dat de voetboog opgetrokken wordt zodat we op onze tenen kunnen staan. Doordat de pees continu trekt aan het os tibiale externum, kan dit pijnklachten veroorzaken.

Oorzaken pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

De meeste pijnklachten onstaan bij kinderen en jongvolwassenen. Meestal onstaat de pijn na verdraaing van de voet of door explosieve kracht bij het springen. Daarnaast kan er pijn onstaan door schoeisel, de schoen drukt dan tegen het botje.

Klachten pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Vaak hebben mensen met een os tibiale externum ook een platvoet, maar dit is niet altijd het geval. Er kan een vrij grote zwelling aan de binnenkant van de voet zichtbaar zijn en men heeft last van een zeurende pijn aan de binnenkant van de middenvoet. Druk op deze bult wordt als pijnlijk ervaren.

Diagnose pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Uw specialist herkent de os tibiale externum door middel van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Met een röntgenfoto en echografisch onderzoek is het botje meestal goed te zien.

Behandelingen pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voet kunnen bestaan uit:

Operatief

Wanneer de niet-operatieve behandeling onvoldoende helpt en er veel klachten zijn, kan opereren een oplossing zijn. Het os tibiale externum wordt dan (indien mogelijk) met een schroef vastgezet aan het scheepsvormig beentje. Indien het os tibiale externum te klein is om vastgezet te worden, kan het botje verwijderd worden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.