Voetwortelartrose

Wat is voetwortelartrose?

Voetwortelartrose is artrose in het gewricht van Lisfranc. Dit is het gewricht waar de middenvoetsbeentjes samenkomen met de voetwortelbeentjes. Artrose in dit gewricht is veel voorkomend en erg pijnlijk.

Voetwortelartrose

Bovenstaande afbeelding geeft het gebied aan waar zich het gewricht van Lisfranc en de pijn bij voetwortelartrose zich bevinden.

Oorzaken voetwortelartrose

Artrose zorgt voor beschadiging aan het kraakbeen van het gewricht. Er zijn verschillende oorzaken waardoor er artrose in de voetwortel ontstaat. Bij jongeren komt schade aan het kraakbeen het meest voor door ernstig letsel. Bij ouderen kan het ontstaan door abnormale belasting van de voetwortel, door bijvoorbeeld een platvoet of een hallux valgus.

Klachten voetwortelartrose

Veel patiënten met voetwortelartrose ervaren pijn aan de bovenkant van de voet (de voetrug). De pijn wodt heviger bij het bewegen van de voet. Vooral het naar binnen buigen en kantelen van de voorvoet kan erg pijnlijk zijn. De pijn is altijd aanwezig en kan de nachtrust verstoren. Door rust en warmte wordt de pijn verlicht.

Diagnose voetwortelartrose

Door middel van lichamelijk onderzoek, in combinatie met een röntgenfoto of echo is voetwortelartrose vast te stellen.

Behandelingen voetwortelartrose

Niet-operatief

Voor voetwortelartrose zijn er verschillende behandelingen die uw klachten kunnen verminderen. Welke behandeling het beste voor u is, hangt af van de ernst van de artrose. Niet operatieve behandelingen voor voetwortelartrose zijn onder andere:

Operatief

Wanneer een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan een operatie nodig zijn. De keuze om wel of niet te opereren hangt af van het soort artrose, hoe het gewricht eraan toe is en de plek van de artrose.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.