Wat is een bunionette?

Meestal kan de kleine teen, bij een bunionette, normaal bewegen. Ook het gevoel en de doorbloeding van de teen zijn normaal.

Bunionette

Bij een bunionette staat het kopje van het voetbot achter de kleine teen (buitenste middenvoetsbeentje) wat veel naar buiten. Hierdoor ontstaat een bult aan de buitenkant van de voet.

Het kopje van het middenvoetsbeentje kan op verschillende manieren naar buiten staan, waardoor er verschillende types bunionettes ontstaan. Onderstaand ziet u de drie verschillende types.

Bult bij de kleine teen
Type 1: te groot kopje van het middenvoetsbeentje
Bult bij de kleine teen
Type 2: korm middenvoetsbeentje
Bult bij de kleine teen
Type 3: teveel ruimte tussen het middenvoetsbeentje

Bult bij de kleine teen

Bult bij de kleine teen

Bult bij de kleine teen

Type 1: te groot kopje van het middenvoetsbeentje Type 2: krom middenvoetsbeentje Type 3: teveel ruimte tussen het middenvoetsbeentje

Naast een bult bij de kleine teen, hebben sommige mensen ook een bult bij de grote teen. Dit heet een hallux valgus.

Oorzaken bult bij de kleine teen

Een bunionette wordt ook wel een kleermakers-nunion genoemd, omdat deze aandoening vroeger veel voorkwam bij kleermakers. De bunionette ontstaat door druk op de zijkant van de voet. Doordat de kleermakers in 'kleermakerszit' op de grond zaten, onstond er door de druk aan de zijkant van de voet een bunionette. Tegenwoordig is de oorzaak van een bult bij de kleine teen een combinatie van het dragen van te strakke schoenen en erfelijke aanleg.

Klachten bult bij de kleine teen

Doordat de bunionette tegen de zijkant van de schoef wrijft, is dit pijnlijk. De pijn is op zijn ergst bij het dragen van schoenen en wanneer de bult groot is, kan het lastig zijn om passende schoenen te vinden.

Diagnose bult bij de kleine teen

Uw specialist herkent de bunionette door het lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto van de voet.

Behandelingen bult bij de kleine teen

Niet-operatief

Een bunionette is vaak goed te behandelen met een niet-operatieve behandeling. Uw schoen kan worden aangepast of u krijgt een hulpmiddel waardoor u lekkerder loopt. Onderstaand vind u een overzicht van de behandelmogelijkheden:

Operatief

Bij een klein aantal patiënten zal een operatie nodig zijn om de klachten te verminderen. Een operatie moet alleen worden overwogen als de niet-operatieve behandeling is mislukt. De beslissing om wel of niet te opereren hangt vooral af van de pijn en het ongemak dat u ervaart.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker