Kromme stand van de teen

Wat zijn hamertenen en klauwtenen?

De termen hamertenen en klauwtenen worden vaak door elkaar gebruikt, maar in feite zijn het verschillende afwijkingen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Bij een klauwteen zijn beide teengewrichten gebogen en is het gewricht tussen de voet en het eerste kootje gestrekt. Hamertenen en klauwtenen kunnen in elke teen, behalve de grote teen, ontstaan.

Hamer- en klauwtenen

Hamerteen (boven) en klauwteen (onder)

Soepele en stugge hamertenen en klauwtenen

Bij hamertenen en klauwtenen wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten: soepele en stugge. Als de teen nog maar kort krom staat, is deze nog soepel en kunt u de teen met de hand nog recht buigen. Als een teen al lang krom staat, dan wordt de teen stug. Een stugge teen met de hand recht buigen is vaak erg pijnlijk.

Oorzaken kromme stand van de teen

Hamertenen of klauwtenen onstaan doordat de be banden en pezen, die de teen doen buigen, te kort zijn geworden. In een gezonde teen is er evenwicht tussen de spieren die de teen laten buigen en strekken. Als dit evenwicht wordt verstoord, kan een hamerteen of klauwteen ontstaan.

Er is geen exacte oorzaak aan te wijzen waardoor dit evenwicht wordt verstoord. Meestal komt het door het uitvallen van de functie van de kleine voetspieren. Dit kan onstaan door oudere leeftijd, slagaderverklalking, suikerziekte, reuma of door trauma.

Klachten kromme stand van de teen

Doordat de teen krom staat, drukt de teen tegen de schoen op plekken waar dit niet hoort. Dit kan pijn veroorzaken en daarbij ontstaat er pijnlijk eelt. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje wordt omhoog geduwd, tegen de schoen. Door de wrijving kan een pijnlijke likdoorn ontstaan die kan gaan ontsteken.

Diagnose kromme stand van de teen

Uw specialist herkent hamertenen en klauwtenen door lichamelijk onderzoek van de voet. In sommige gevallen is het, om de oorzaak van uw kromme tenen te onderzoeken, nodig om een röntgenfoto te maken.

Behandelingen kromme stand van de teen

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een kromme stand van de teen zijn vooral gericht om pijn te verminderen. Behandelingen die kunnen worden ingezet zijn onder andere:

Operatief

Er zijn verschillende manieren om een hamerteen of klauwteen te opereren. Uw specialist bepaalt aan de hand van de oorzaak en de ernst van de klauwteen of hamerteen welke operatie het beste bij u past.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.