Vermoeidheidsbreuk

Wat is een stressfractuur?

Door overbelasting kan er een breuk ontstaan in een bot, dit wordt een vermoeidheidsbreuk (of stressfractuur) genoemd. Vermoeidheidsbreuken ontstaan enkel in botten die veel belast worden zoals botten in het onderbeen of de voet. Een stressfractuur wordt ook wel eens een marsfractuur genoemend, omdat het vroeg veel voorkwam bij ongetrainde soldaten die lange marsen moesten lopen.

Stressfractuur

Vermoeidheidsbreuk in een middenvoetsbeent. I Botvlies; II Bloeduitstorting onder het botvlies; III Onderbreking in het bot: de vermoeidheidsbreuk.

Oorzaken vermoeidheidsbreuk

Een vermoeidheidsbreuk ontstaat door overbelasting van het bot. Overbelasting kan ontstaan door een verkeerde drukverdeling over de voet, intense activiteit of wanneer een bot om een bepaalde reden verzwakt is.

Klachten vermoeidheidsbreuk

Kenmerken van een stressfractuur zijn:

  • Pijn (sommige mensen voelen een knapje als er een breuk optreedt);
  • Zwelling en pijn op de bovenkant of de buitenzijde van de voet;
  • Pijn en zwelling verergeren bij belasting;
  • Klachten verbeteren bij rust.

Bij sporters treden klachten vaak op na het verhogen van een trainingsschema. De pijn is vaak wel dragelijk, maar verergert tijdens de training en verdwijnt bij rust. Als de overbelasting blijft voorduren kunnen de klachten ook in rust blijven bestaan.

Diagnose vermoeidheidsbreuk

De diagnose voor een vermoeidheidsbreuk wordt gesteld op basis van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Stressfracturen zijn in de eerste weken namelijk moeilijk te zien op een röntgenfoto. De breuk is op een röntgenfoto vaak pas te zien als het bot begint te genezen en er nieuw botweefsel wordt gevormd. Door middel van een echo van de voet is een vermoeidheidsbreuk wel vroeg te constateren.

Behandelingen vermoeidheidsbreuk

Niet-operatief

Bij het vermoeden van een stressfractuur is het belangrijk om allereerst te stoppen met de activiteit die de breuk heeft veroorzaakt. Mogelijkheden voor een niet-operatieve behandelingen bij een vermoeidheidsbreuk zijn:

Operatief

Het is vrijwel nooit nodig om een stressfractuur te opereren. Maar als de breuk ondanks goede rust en andere maatregelen niet aan elkaar groeit, kan het nodig zijn de breuk vast te zetten met een plaat en schroeven. De operatie zal verschillen afhankelijk van de locatie van uw stressfractuur en de ernst ervan.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.