Zenuwbeknelling in de voorvoet (neuroom van Morton)

Wat is een neuroom van Morton?

Bij een neuroom van Morton is er een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen. Meestal bevindt deze verdikking zich tussen de 3e en vierde teen, zoals op onderstaande foto is te zien.

Neuroon van morton

Plaats van een Mortons neuroom op de voet

Oorzaken neuroom van Morton

Hoe de verdikking van de zenuw ontstaat is niet geheel duidelijk. Vermoedelijk wordt de zenuw herhaaldelijk beschadigd door bijvoorbeeld klem te zitten tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Een mogelijke oorzaak hiervoor is het dragen van te smalle schoenen. Denk hierbij aan hoge hakken of nauwe sportschoenen die worden gedragen bij bijvoorbeeld schaaten en skiën.

Klachten neuroom van Morton

De meest voorkomende klacht bij een neuroom van Morton is pijn. De pijn bevindt zich vooral onder de voorvoet onder de 3e en 4e teen. Het gaat hierbij om een brandende pijn, stekende pijn of een elektrische prikkel. Daarbij voelen de tenen vaak doof aan.

Diagnose neuroom van Morton

Een diagnose kan bijna altijd worden gesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan het zijn dat onze podologen of podotherapeuten gebruik maken van echografie om de grootte van het neuroom van Morton te meten.

Behandelingen neuroom van Morton

Niet-operatief

Bij een neuroom van Morton wordt bijna altijd begonnen met een niet-operatieve behandeling. De niet-operatieve behandeling heeft minder goede resultaten dan de operatieve behandeling. Niet operatieve behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:

Operatief

Als het neuroom van Morton op de echo groot is, en de niet-operatieve behandeling niet genoeg helpt, kan besloten worden om te opereren. Met een echo kan beoordeeld worden welk type neuroom de klachten geeft en waar dat neuroom precies zit en hoe groot de neuroom is.

Op basis van die informatie kan er gekozen worden of de verdikte zenuw (neuroom) helemaal zou moeten worden verwijderd of dat er een zenuwsparende operatie uitgevoerd kan worden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.