Wat veroorzaakt branderige of hete voeten?

Een oorzaak voor brandende, gloeiende of hete voeten kan het brandende voeten syndroom (Grierson-Gopalan Syndroom) zijn. De symptomen van dit syndroom kunnen het gevolg zijn van verschillende aandoeningen of ziekten.

Perifere neuropathie

Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van het syndroom van branderige voeten. Het treedt op wanneer de perifere sensorische zenuwen die het ruggenmerg verbinden met de extremiteiten zijn beschadigd. Mensen die al lange tijd diabetes mellitus hebben, of mensen met slecht gereguleerde bloedglucosespiegels, hebben meer kans op het ontwikkelen van perifere neuropathie.

Diabetische perifere neuropathie ontwikkelt zich geleidelijk en kan na verloop van tijd verslechteren. Andere aandoeningen die perifere neuropathie kunnen veroorzaken, zijn:

  • Chemotherapie,
  • Erfelijke aandoeningen
  • Auto-immuunziekten (inclusief reumatoïde artritis)
  • Blootstelling aan toxische chemicaliën
  • Infecties
  • nierfalen
  • Alcoholisme
  • Voedingsonevenwichtigheden (vitamine B-tekort, malabsorptiesyndroom)

Tarsaal tunnel syndroom

De tarsale tunnel is een smalle ruimte binnen de enkel bij de enkelgaten. Compressie of samendrukken van de achterste scheenbeenzenuw (de zenuw achter het grootste lange bot van het onderbeen) in de tarsale tunnel kan branderige gevoelens, tintelingen of pijn in delen van de voeten tot gevolg hebben. De binnenste enkels en kuiten van de benen kunnen ook worden beïnvloed.

Op bovenstaande afbeelding ziet u een peesachtige band (rode vlek) met daarachter de tarsale tunnel. Door de tunnel lopen de 'nervus tibialis posterior' zenuw (geel), bloedvaten (rood) en drie pezen (paars). De zenuw splitst zich na de tunnel af in drie zijtakken. Bij een tarsaal-tunnelsyndroom zijn de hoofdtak of één van de zijtakken bekneld geraakt.

Mortons neuroom

Zenuwweefsel kan zich dikker maken tussen de botten aan de basis van de tenen en pijn veroorzaken. Te strak zittende schoenen kunnen dit type neuroma veroorzaken, maar het kan ook het gevolg zijn van sportblessures, stress of een abnormale positie of beweging van de voet.

Neuroon van morton

Plaats van een Mortons neuroom op de voet

Complex regionaal pijnsyndroom

Deze zeldzame, maar uiterst pijnlijke zenuwaandoening kan optreden na een verwonding of een operatie.

Stoornis van Charcot-Marie-Tooth

Deze erfelijke neurologische aandoening kan schade aan de perifere zenuwen van de benen en voeten veroorzaken. De schade wordt na verloop van tijd erger. Charcot-Marie-Tooth beïnvloedt de spieren en zenuwen van de extremiteiten, wat resulteert in abnormale zwakte en opheffing van de bogen van de voeten. Abnormale belasting van de voeten kan een predispositie vormen voor stressfracturen en deze personen hebben vaak versteviging nodig om goed te kunnen functioneren.

Diabetes Mellitis (type 1 en type 2)

Deze aandoening kan de perifere zenuwen van het lichaam aantasten, vooral de sensorische zenuwen van de voeten en benen. Hoge glucosespiegels of slecht gecontroleerde diabetes kunnen schade veroorzaken aan de perifere zenuwen, vooral op de lange termijn. Hoge bloedglucosespiegels beïnvloeden de overdracht van signalen van deze zenuwen en kunnen bloedvatwanden verzwakken.

Een traag werkende schildklier

Dit kan een gevoel van verbranding in de voeten veroorzaken, samen met gewichtstoename, droge huid of vermoeidheid.

Voetschimmel (tinea pedis)

Deze schimmelinfectie wordt veroorzaakt door schimmels, dermatofyten genoemd, die groeien in vochtige, warme delen van de huid. Vochtige schoenen en sokken en vochtige omgevingen laten de schimmels groeien en verspreiden. Symptomen van voetschimmel kunnen zijn jeuk, branderig gevoel en prikken tussen de tenen en de voetzolen.

Brandende voeten syndroom (Grierson-Gopalan Syndroom)

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van het brandende voeten-syndroom?

  • Gevoelens van warmte, hitte of verbranding, die vaak 's nachts verslechtert;
  • Gevoelloosheid in de voeten, voetzolen of benen;
  • Scherpe of stekende pijn;
  • Gevoel van zwaarte in de voeten;
  • Doffe pijn in de voeten;
  • Roodheid van de huid of overmatige warmte;
  • Prikkelingen of tintelingen;

Hoe wordt het syndroom van brandende voeten gediagnosticeerd?

Aangezien er geen tests zijn om objectief de intensiteit van voetpijn of verbranding te meten, zal uw arts proberen de onderliggende oorzaak van de symptomen te bepalen. Uw arts zal kijken naar uw medische geschiedenis, inclusief eventuele lichamelijke klachten en medicijnen die u gebruikt. Hij of zij zal uw reflexen testen en uw voeten en voetzolen onderzoeken op tekenen van infectie, verwonding of andere problemen.

Bloedonderzoek

Testen kunnen worden besteld om uw bloedsuikerspiegel of scherm voor voedingstekorten of endocriene stoornissen te meten. Een volledig bloedbeeld wordt meestal uitgevoerd. Andere laboratoriumwerkzaamheden kunnen serum- en urine-elektrolyten (magnesium, natrium, kalium, vitamine B-spiegel en chloride) omvatten.

Zenuwfunctietests

Electrodiagnostische tests kunnen worden besteld in het geval van vermoedelijke zenuwbeschadiging.

Wat kunt u zelf doen?

Laat uw voeten minstens 15 minuten in louw water weken. Dit kan tijdelijke verlichting bieden. Koud water wordt niet aanbevolen.

  • Hef uw benen en voeten op. ’s Nachts in bed 15 cm hoger leggen.
  • Breng crèmes of zalven aan. Crèmes en zalven die capsaïcine bevatten, kunnen op de voeten worden aangebracht om pijn te verlichten. Topische antischimmelcrèmes, lotions, sprays of poeders kunnen worden gebruikt om een voetschimmel te behandelen.
  • Voedingssupplementen kunnen worden voorgeschreven voor mensen met vitaminetekorten. Uit een onderzoek wat reeds in de tweede wereldoorlog uitgevoerd is, blijkt dat een gebrek aan gezonde voeding en met name gebrek aan vitamine B in verband gebracht kan worden met het brandende voeten syndroom.
  • Fysiotherapie en lichaamsbeweging
  • Steunzolen die uw voeten een goede ondersteuning bieden en overdruk helpt te voorkomen.
  • Orthopedische chirurgie kan nodig zijn in gevallen die niet reageren op medicijnen of conservatieve behandelingsvormen.

Kan er iets worden gedaan om het syndroom van brandende voeten te voorkomen?

Er is geen manier om brandende voeten te voorkomen, maar er zijn wel mogelijkheden om de klachten zoveel mogelijk voor te zijn.

  • Plan regelmatig een afspraak bij een podoloog of voetverzorgingsspecialist. Regelmatige controles zijn nodig als u diabetes of andere aandoeningen heeft die de zenuwen kunnen beïnvloeden. Mensen met diabetes of andere aandoeningen moeten mogelijk speciale schoenen dragen.
  • Kies schoenen die goed passen en zorg voor voldoende ventilatie. Schoenen moeten lage hakken hebben, een brede teenbox en goede ondersteuning bieden voor de voetbogen.
  • Draag schone, droge sokken om voetschimmel te voorkomen. Verander je sokken vaak als je deelneemt aan sport of andere activiteiten waardoor de voeten transpireren.
  • Onderzoek uw voeten dagelijks op tekenen van infectie of letsel. Controleer uw voeten op blaren, zweren, wonden en kloven in de huid om infecties te voorkomen.

Vind een praktijk

Heeft u last van brandende, gloeiende of hete voeten of voetzolen? Onze Podozorgers helpen u graag van deze voetklachten af! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bronnen:

Makhar RK, Arora, A, Monga, A, Gupta, AK, Mukhopadhyay, S. Burning feet syndrome: A clinical review. Aust Fam Physician 2002 Dec; 31 (12):1006-9.
The Foundation for Peripheral Neuropathy. Peripheral Neuropathy. Accessed: 6/1/2018.
Mayans L, Mayans D. Causes of Peripheral Neuropathy: Diabetes and Beyond. J Fam Prac 2015 Dec; 64(12):774-778,781-783.
The National Organization for Rare Diseases. Erythromelalgia. Accessed 6/1/2018.
Foot Health Facts. Diabetic Peripheral Neuropathy. Accessed 6/1/2018.
American Diabetes Association. Foot Care. Accessed 6/1/2018.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker