Wat is een achillespees?

De achillespees is een stevige, dikke pees, die de twee kuitspieren verbindt met het hielbeen. De kuitspieren (en dus ook de achillespees) gebruik je bij afzetten, (hard)lopen, springen, fietsen, op tenen staan, etc. Bij deze activiteiten komen heel grote krachten op de achillespees te staan. Pijnklachten rond de achillespees zijn vaak heel hinderlijk in het dagelijks leven. Ze zijn bovendien vaak heel hardnekkig.

Een pijnlijke achillespees kan verschillende dingen betekenen;

  • de achillespees zelf is ziek;
  • het vlies om de pees is ontstoken;
  • de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen is ontstoken.

Deze problemen zijn niet altijd heel goed van elkaar te onderscheiden en komen soms ook tegelijkertijd voor.

Ontsteking aanhechting achillespees Ontsteking achillespees

Links: Ontsteking van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen
Rechts: Ontsteking van de achillespees

Hoe ontstaat een pijnlijke achillespees?

Het middelste deel van de achillespees is niet zo goed doorbloed. Wanneer dit stukje pees geblesseerd raakt, kan het moeilijker herstellen. Ook de aanhechting van de pees is kwetsbaar. Bij activiteiten wordt steeds hard aan de aanhechting van de pees getrokken, hierdoor kunnen hele kleine scheurtjes in de aanhechting van de pees ontstaan en kan de aanhechting gaan ontsteken.

Blessures ontstaan vaak door overtraining, zich verstappen, of wandelen op een zachte ongelijke ondergrond. Het kan ook zijn dat uw kuitspier of achillespees erg kort is, waardoor er bij elke stap extra hard aan de pees getrokken wordt. De pees raakt dan extra snel overbelast.

Verder spelen leeftijd (boven de 30 jaar), geslacht (mannen vaker dan vrouwen), de stand van de voet (platvoet of holvoet) en de stand van het onderbeen een rol bij het ontstaan van achillespeesklachten.

Hoe herkent de register podoloog een pijnlijke achillespees?

Over het algemeen geeft het verhaal van de patiënt en het lichamelijke onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de klachten.

Bij een zieke achillespees of een ontstoken peesvlies is de achillespees vaak dik. De zwelling zit meestal enkele centimeters boven de aanhechting aan het hielbeen. Drukken op de zwelling is vaak pijnlijk. Eventueel kan met een echo bekeken worden hoe ernstig de pees beschadigd is en of er ook scheurtjes in de pees zijn ontstaan.

Als de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen ontstoken is, is deze dik en pijnlijk. Om te onderzoeken hoe uitgebreid de ontsteking is en om te controleren of er verkalkingen in de pees zijn ontstaan, is een echo of röntgenfoto zinvol.

Welke behandelingen zijn er voor een pijnlijke achillespees?

De behandeling van de achillespees is niet altijd even makkelijk. Herstel duurt vaak lang. Een behandeling zonder operatie heeft de voorkeur. Bij een operatie aan de achillespees blijven namelijk vaak restklachten bestaan en de wond geneest moeilijk.

Oefeningen om de achillespees te versterken

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de achillespees sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder u start met oefenen des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kunnen de klachten verergeren.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Heeft u last van uw achillespees? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker