Wat is een scheur in de peroneuspees?

De peroneuspezen zijn twee belangrijke pezen die aan de buitenzijde van de enkel lopen. De peroneuspezen zijn pezen van de kuitbeenspieren genaamd de peroneus brevis pees (korte kuitbeenspier) en peroneus longus pees (lange kuitbeenspier).

Van deze twee pezen scheurt de korte kuitbeenspier het vaakst. Door middel van deze spier kunt u het buitenste deel van uw voet verder naar buiten draaien. Deze pees kan in de lengte splijten wat chronische klachten aan de buitenzijde van de enkel kan geven.

Peroneuspees

Oorzaken gescheurde peroneuspees

Een gescheurde peroneuspees kan zowel acuut als gelijkdelijk ontstaan. Een mogelijke oorzaak voor een lengtescheur in de peroneuspees is een enkelverstuiking. Bij een enkelverstuiking drukt het kuitbeen hard tegen de peroneuspees, waardoor de pees kan afplatten of scheuren.

Ook kan een scheur in de peroneuspees ontstaan door overbelasting, door bijvoorbeeld een holvoet. Bij een holvot kan die hiel naar buiten gekanteld staan, met als gevolg dat de pees overbelast kan raken. Daarnaast hebben mensen met diabetes mellitus en reumatoïde artritis en mensen die prednison gebruiken meer aanlag voor het scheuren van een peroneuspees.

Klachten gescheurde peroneuspees

Patiënten met een gescheurde peroneus hebben vaak pijn achter of onder het kuitbeen. Daarbij heeft men vaak last van een instabiele enkel. Deze combinatie is kenmerkend voor een gescheurde peroneuspees. Patiënten met enkelinstabiliteit, zonder gescheurde peroneuspees, ervaren vaak geen pijn of alleen aan de voorzijde van het kuitbeen.

Diagnose gescheurde peroneuspees

Uw specialist herkent een gescheurde peroneuspees door middel van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Een aanvullend onderzoek kan bestaan uit een echografisch onderzoek of een scan. Ondanks het aanvullend onderzoek is het soms lastig om de scheur op beeld te zien.

Behandelingen gescheurde peroneuspees

Niet-operatief

Bij chronische pijn aan de buitenzijde van de enkel, door een gescheurde peroneuspees, zijn er verschillende niet-operatieve behandelmogelijkheden:

Operatief

Bij de operatieve behandeling van een gescheurde peroneuspees wordt het gescheurde deel van de peroneuspees schoongemaakt en weer aan elkaar gehecht. Indien er ook sprake is van instabiele enkelbanden, worden die in dezelfde operatie stabieler gemaakt.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker