Wat is een instabiel teengewricht?
Als het gewricht tussen de teen en de voet (MTP-gewricht) niet stevig en stabiel is kan een teen scheef gaan staan. MTP-gewricht staat voor: metatarsophalangeale gewricht.
Een instabiel teengewricht wordt niet goed op zijn plaats gehouden en heeft de neiging uit de kom te gaan. De teen kan bijvoorbeeld omhoog gaan staan of over de teen ernaast gaan liggen. Op onderstaande foto's ziet u enkele voorbeelden van een instabiel teengewricht:
Tussen de 2e en 3e teen is een opening of ‘V-teken’ontstaan.
Een instabiliteit van alle teengewrichten bij de linkervoet.
‘V-teken’ met standsafwijking van de tenen in tegengestelde richting.
Oorzaken instabiel teengewricht
Het teengewricht wordt stevig gemaakt door een kapsel en banden om de teen. Bij een instabiel teengewricht is het kapsel niet stevig genoem om het gewricht in de juiste stand te houden. Hierdoor verliezen de banden langzaam hun kracht en rekken uit, waardoor de teen steeds meer scheef gaat staan. Er zijn verschillende risicofactoren waardoor een teengewricht instabiel wordt. Enkele van deze risicofactoren zijn:
- Afwijkende vorm voet
- Schoenen
- Geslacht
- Sport en letsel
- Ontsteking
- Erfelijkheid
Klachten instabiel teengewricht
Een instabiel teengewricht geeft vaak pijnklachten en het gewricht kan gezwollen zijn. Bij een onsteking van meer dan een jaar, neem t de kwaliteit van het kapsel of en kunnen de banden inscheuren. Het gevolg hiervan is dat de tenen krom kunnen gaan staan. Vaak heeft men last van schuurplekken en eelt doordat de teen scheef staat en wrijving heeft tegen de bovenzijde van de schoen.
Diagnose instabiel teengewricht
De specialist stelt een diagnose op basis van lichamelijk en beeldend onderzoek. Er wordt onderzocht in hoeverre de botjes in het teengewricht verschuiven ten opzichte van elkaar. Ook de mate waarin de teen nog recht geduwd kan worden is belangrijk. Als het teengewricht al lang instabiel is kan er schade zijn opgetreden aan de plantaire plaat onder de voet. Een echo kan in dat geval duidelijkheid geven over de schade aan deze plantaire plaat.
Behandelingen instabiel teengewricht
Niet-operatief
Vaak is de pijn op zijn ergst bij het laopen, doordat de tenen meebewegen bij het afwikkelen van de voet. De meeste niet-operatieve behandelingen richten zich daarom op het zo min mogelijk hoeven bewegen van de tenen wanneer u loopt, om de pijn te verminderen. Niet-operatieve behandelmogelijkehden zijn onder andere:
- Steunzolen
- Orthese
- Schoenadvies
- Schoenaanpassing
- Tapen
- Pijnstillers
Operatief
Wanneer de niet-operatieve behandeling niet (meer) helpt, kan een operatie uitkomst bieden. Uw podoloog/podotherapeut zal u dan verwijzen naar een orthopedisch chirurg. Welke operatie voor u geschikt is, hangt onder andere af van de ernst van de instabiliteit, hoeveel last u heeft en wat uw dagelijkse activiteiten zijn.
Vind een praktijk
Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.