Verhelpen van voetklachten

Een probleem met uw voeten is ergens begonnen en wilt u het liefst zo snel mogelijk verholpen hebben. Een logische stap naar herstel is een afspraak bij een vestiging van Podozorg te maken. Bij de afspraak krijgt u gericht professioneel advies en een behandelplan. Maar u bent zelf ook behandelaar.

Voor het verhelpen van voetproblemen zijn de volgende stappen belangrijk:

 1. Diagnose
 2. Oorzaak
 3. Behandeling

Diagnose

De voetspecialisten (podoloog of podotherapeut) van Podozorg kunnen u helpen met de diagnose wat er aan de ‘voet’ is. Ze doen daarvoor een onderzoek aan uw voeten waarbij ze gebruik maken van hulpmiddelen zoals scanners die een voetafdruk opleveren en eventueel echografie om in de voeten te kijken.

Oorzaak

Tijdens het onderzoek neemt onze ervaren voetspecialist de geschiedenis met u door, zoals wanneer ontstaan, het pijnmoment en pijnbeleving. De voetspecialist kan daarmee inventariseren hoe en onder welke omstandigheden het probleem ontstaan is. Veel klachten zijn mede ontstaan doordat voeten in de loop van de jaren achteruit gaan, zoals het doorzakken van voeten als gevolg van afname van kracht in de voetspieren.

Met het onderzoek stelt de voetspecialist een behandelplan op wat kan bestaan uit therapie zolen, schoenadvies, instructies, oefeningen en dergelijke.

Behandeling

Na de afspraak start de behandeling om het probleem aan te pakken. U dient de instructies op te volgen zoals het dragen van de steunzolen, het schoenadvies oppakken, aanvullende zorg zoals fysiotherapie advies opvolgen en zelf oefeningen uitvoeren. Door dit serieus te nemen zult u het probleem in de voet ondervangen en maakt het de voeten mogelijk om te herstellen. U heeft immers de dagelijkse regie en hoofdrol over hoe u de voeten gebruikt en in welke omstandigheden.

Om u thuis te helpen met de uitvoering van de juiste oefeningen, hebben we op de websites van Podozorg instructie video’s geplaatst met de belangrijkste voetoefeningen. Klik op de onderstaande knop om de video’s te bekijken!

Bekijk de voetoefeningen

Checklist

Om af te sluiten nog een korte checklist voor de beste en snelste aanpak:

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ellie Sluijter. Zij is (register) podoloog en AP-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker