Wat is ontstoken peesplaat onder de voet?

Een ontstoken peesplaat onder de voet wordt officieel fasciitis plantaris genoemd. Een te grote spanning op de peesplaat onder de voet, die van de hielbeen naar de voorvoet loopt, kan klachten veroorzaken. Deze klachten komen voort uit scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat. Deze scheurtjes of beschadigingen kunnen vervolgens weer tot ontstekingen en pijn leiden.

Ontstoken peesplaat onder de voet: fasciitis plantaris

Illustratie van de peesplaat onder de voet.

Bij wie komt een ontstoken peesplaat voor?

Een peesplaat ontsteking onder de voet komt vooral voor bij mensen die:

Kortom: een ontstoken peesplaat komt bij mensen voor die hun voeten vaker overbelasten.

Wat kan de podoloog / podotherapeut doen aan een ontstoken peesplaat?

Een ontsteking in de peesplaat onder de voet is een vervelende kwestie, waarbij herstel vaak een langdurig proces is. Zoals hierboven beschreven komt een ontstoken peesplaat vooral voor bij overbelasting. Mensen die graag bewegen, hardlopen en sporten moeten door de ontsteking vaak hun levensstijl voor een deel opgeven.

Ook komt deze voetklacht vaker voor bij mensen met overgewicht, die door de ontsteking aan hun peesplaat, niet worden gemotiveerd om meer te gaan bewegen. Juist om die redenen snappen we bij Podozorg dat je zo snel mogelijk af wil van deze vervelende pijn en ongemakken!

Een op maat gemaakte steunzool

Onze (register) podologen en podotherapeuten kunnen u een dempende steunzool aanbieden, die ervoor zorgt dat standafwijkingen van de voet gecorrigeerd worden. Hierdoor zal het lopen gemakkelijker gaan en de ontsteking zal zich niet verder uitbreiden.

Onze registerpodologen en podotherapeuten kunnen u een dempende steunzool aanbieden

Onze registerpodologen en podotherapeuten kunnen u een dempende steunzool aanbieden.

Wat kan ik zelf doen aan een peesplaat ontsteking?

Het volledige herstel heeft u echter ook deels zelf in de hand. Hieronder worden enkele tips gegeven om een ontstoken peesplaat onder de voet optimaal te kunnen herstellen.

1. Doe rekoefeningen in de ochtend

Om uw ontstoken peesplaat volledig te kunnen herstellen zult u een nieuw ochtendritueel moeten aannemen. Scheurtjes en beschadigingen genezen in de nacht, wat natuurlijk heel prettig is. Helaas scheuren deze vaak weer open na het zetten van de eerste stappen richting een kop koffie.

Om dit te voorkomen kunt u standaard een handdoek of lange band naast uw nachtkastje leggen. Wanneer u wakker wordt, pakt u beide uiteinden van de handdoek en plaatst u het midden van de handdoek of band onder de bal van uw voet. Vervolgens trekt u uw tenen naar u toe, daarna strekt u uw benen. De genezen scheurtjes zullen minder snel opnieuw scheuren, omdat u uw pezen alvast voorbereid hebt op het lichaamsgewicht.

Bovenstaande kunt u bijvoorbeeld ook doen wanneer u een tijd lang stil heeft gezeten. Het is belangrijk dat u gelijk na de rekoefeningen uw schoenen met de zooltjes aantrekt.

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fasciitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Rekoefeningen voor een onstoken peesplaat

Lees meer over de oefeningen

2. Gebruik een nachtspalk

Een andere oplossing is de nachtspalk. Een nachtspalk is een spalk, die tijdens de nachtrust ervoor zorgt dat de peesplaat op rek staat. Dit bevordert het herstellend vermogen van de voet, omdat deze herstelt in de stand waarin u hem normaal gebruikt. Wanneer u wakker wordt en begint te lopen, zullen de net genezen scheurtjes minder snel scheuren.

Gebruik een nachtspalk bij een ontstoken peesplaat

Een nachtspalk zorgt dat de peesplaat op rek staat tijdens de nachtrust.

3. Masseer de plek van de zwelling

Op de plek waar de peesplaat ontstoken is, is vaak ook een zwelling aanwezig. Om deze zwelling te minderen, kunt u de plek masseren. Dit kan met de handen, maar u kunt bijvoorbeeld ook op uw voet rollen met bijvoorbeeld oude deegroller of een fles koud water. Deze massage bevordert daarnaast ook de afvoer van afvalstoffen uit de voet.

4. Kies de juiste schoenen

Bij een ontstoken peesplaat onder de voet is het belangrijk goede schoenen te dragen. Schoenen waarvan de zool stijf is en de neus iets naar boven staat, kan de voet makkelijker afwikkelen, waardoor er minder spanning komt op de peesplaat. Hardloopschoenen zijn hier een goed voorbeeld van. Bij hardloopschoenen is namelijk ook meer sprake van een goede demping.

Wat als deze behandelingen niet helpen?

Het komt zelden voor dat de niet-operatieve behandelingen niet helpen en de patiënt zoveel klachten heeft dat een operatieve oplossing voor het probleem moet worden gezocht.

Behandel uw ontstoken peesplaat onder de voet

Bovenstaande tips verlopen het beste wanneer u deze consistent uitvoert in combinatie met steunzolen. Voor een op maat gemaakte steunzool kunt u terecht bij een podoloog of podotherapeut. Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Angelique Bekkema. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker