Opgegeven hobby door hypermobiliteitssyndroom

In tranen was ze, de 18-jarige hobby ballerina bij mij in de praktijk. Vanaf haar 6e zat ze al op ballet en nu was ze gestopt met haar grote hobby, omdat haar linkerknie regelmatig erg veel pijn doet en zelfs een paar keer uit de kom is geweest. De huisarts had de diagnose hypermobiliteit vastgesteld en daar moest ze het mee doen, misschien dat zooltjes wel kunnen helpen had hij nog wel meegegeven. Dus daar zat ze dan, in tranen keek ze me verwachtingsvol aan.

Wat is hypermobiliteit?

Bij hypermobiliteit zijn de gewrichten soepeler dan bij een gemiddeld persoon, vaak zien we dit bij vingers, knieën en in de wervelkolom. Iemand die hypermobiel is kan verder (over)strekken dan andere mensen. Hypermobiliteit is geen ziekte maar een verschijnsel dat regelmatig voorkomt. Pas als er klachten ontstaan aan spieren en gewrichten door de hypermobiliteit is er sprake van hypermobiliteitssyndroom (HMS).

Welke klachten komen voor bij hypermobiliteit

Hypermobiliteit geeft niet bij iedereen klachten maar mensen met hypermobiliteit hebben vooral eerder dan gemiddeld last van pijn en overbelasting van pezen en spieren. Ook gewrichtspijn is een veel voorkomende klacht. Daarnaast komen verstuikingen of uit de kom schieten van gewrichten relatief vaker voor. Dit laatste was dus het geval bij de jongedame op mijn spreekuur haar linkerknie.

Ben ik hypermobiel?

Een arts stelt de diagnose hypermobiel door middel van lichamelijk onderzoek, maar heb je zelf het vermoeden dat je hypermobiel bent dan zijn er een aantal zelftestjes.

 • Kun je je duim tegen de binnenkant van je pols aandrukken
 • Je kunt je pink 90 ° of meer omhoog drukken
 • Je knieën kun je meer dan 10° overstrekken
 • Je kunt je elle bogen meer dan 10° overstrekken
 • Je kunt als je voorover buigt je handen op de grond leggen zonder je knieën te buigen

Zelftesten bij het hypermobiliteitssyndroom
Symptomen van hypermobiliteit
Bron: Wikipedia

Heb je op basis van deze testen het idee dat je hypermobiel bent, niets aan de hand. Zoals al eerder vermeld is hypermobiliteit geen ziekte (aandoening) maar een verschijnsel.

Jullie raden het al: de ballerina scoorde op alle testjes positief.

Zelftesten bij het hypermobiliteitssyndroom
Symptomen van hypermobiliteit
Bron: Wikipedia

Steunzool

De huisarts had meegegeven aan de ballerina dat steunzolen misschien konden helpen, was dit zo? Dat was natuurlijk haar grote vraag. Doordat de voet een heleboel gewrichtjes heeft die ook allemaal soepeler zijn dan gemiddeld hebben mensen met hypermobiliteit vaak last van plattere voeten doordat de voet verder doorzakt dan gemiddeld.

Dit is met steunzolen zeker wel te ondersteunen waardoor de voet minder hoeft te werken om zijn vorm en stabiliteit te behouden. Klachten zoals vermoeidheid in de voeten en zwikklachten kunnen hierdoor verminderen.

In het geval van de ballerina hebben zooltjes tijdens ballet geen nut omdat dat niet past in balletschoenen. Wel hebben we in overleg besloten steunzolen te maken voor ADL (alle daags lopen) omdat dan de banden en spieren in voeten en knieën de rest van de tijd rust krijgen waardoor er tijdens de hoge belasting (ballet) minder snel overbelastingsklachten ontstaan.

Fysiotherapie

Bij hypermobiliteit zijn de banden rondom de gewrichten te soepel. Sommige spieren kunnen het van de banden overnemen. Bij hypermobiliteit is het dan ook verstandig om oefeningen te doen die deze spieren versterken. De fysiotherapeut kan hier meer over vertellen. Ook in ons voorbeeld hebben we een fysiotherapeut ingeschakeld om de juiste oefeningen voor de ballerina mee te geven.

Het resultaat

We zijn een paar jaar verder, de ballerina danst intussen weer. Minder intensief dan voorheen, maar wel 2x per week een balletles. Haar knie is af en toe na belasting wel gevoelig maar is nooit meer uit de kom geweest. Ze draagt dagelijks haar steunzolen en doet met regelmaat de spierversterkende oefeningen.

Al met al is het eigenlijk meer dan de jongedame op had durven hopen en is erg blij met de goede samenwerking waardoor zij nu weer haar geliefde hobby kan uitoefenen. Hypermobiliteit kan lastig zijn, zeker als het klachten geeft (HMS) maar met de juiste behandeling kunnen deze klachten naar tevredenheid behandeld worden.

Maak een afspraak

Heeft u ook voetklachten door het hypermobiliteitssyndroom? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nicole Drenth. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker