Klachten aan de buitenzijde van de voet

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Na een verzwikking van de enkel (inversietrauma), stoten of iets op de voet laten vallen kunnen er pijnklachten zijn aan de buitenzijde van de voet. Lopen en staan gaat moeilijk en er is misschien wel wat zwelling of een bloeduitstorting. Waarschijnlijk kan je er zelfs niet van slapen.

De eerste gedachte is een overrekking of scheuring van de enkelbanden maar dit voelt anders en de pijnlijke plek zit meer aan de buitenrand dan aan de zijkant van de voet.

Wat is een Jones fractuur

Het Jones fractuur is een breukje van de basis van het vijfde middenvoetsbeentje, het botje boven de kleine teen. Anders dan een avulsiefractuur waarbij de spier peroneus brevis een stukje van het bot afbreekt en anders dan een stressfractuur door chronische overbelasting.

Bij een Jones fractuur weet je precies wanneer dat gebeurd is. Er is acute pijn na een ongelukje. Een holvoet en platvoet zijn door stand en biomechanica gevoeliger voor een Jones fractuur.

Diagnose van een Jones fractuur

De huisarts informeert naar de omstandigheden waarbij de klachten zijn ontstaan en onderzoekt de voet. Voor het vaststellen van de fractuur moet een röntgenfoto worden gemaakt.

Behandeling van een Jones fractuur

De behandeling van een Jones fractuur ligt aan de ernst van de breuk:

  • 4 weken tapen
  • 6 weken gips of Walker
  • operatie met daarna 6 weken gips of Walker

Een steunzool kan helpen bij het ondersteunen van de pas genezen breuk, correctie geven aan de voetafwijking en de afwikkeling van de voet optimaliseren.

Vind een praktijk

Heeft u last van klachten aan de buitenzijde van de voet? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jolanda Vos. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker