Verwijderen van een deel van een ingegroeide nagel

Regelmatig krijgen we binnen de praktijk patiënten met ingegroeide nagels. Mensen die al enige tijd rondlopen met pijnlijke nagels of mensen die sneller aan de bel trekken. De ene patiënt is hier al mee bij de huisarts geweest, een ander maakt gelijk een afspraak bij de pedicure of podotherapeut. De ene patiënt is heel angstig voor de behandeling, de ander komt redelijk ontspannen binnen.

Let op: niet bij iedere Podozorg praktijk is het mogelijk om een nagelresectie uit te laten voeren.

Wanneer een nagelbeugel niet voldoende is

Vaak is een ingegroeide nagel goed te behandelen door het verwijderen van een spicula (nagelpunt) en/of het plaatsen van een nagelbeugel.

Nagelregulatie met beugel.

Wanneer dit echter niet voldoende is kan er door een podotherapeut of een arts een partiële nagelresectie uitgevoerd worden. De podotherapeut die dit uitvoert heeft naast de opleiding podotherapie ook een aanvullende cursus gevolgd waar praktijkervaring door middel van stage opgedaan is en uiteindelijke vaardigheden door een toeziend arts getoetst is waardoor deze bekwaam is in het toedienen van verdoving en het uitvoeren van de nagelresectie. De partiële nagelresectie wordt uitgevoerd als andere behandelmethoden niet meer uitgevoerd kunnen worden door ontsteking of te veel pijn. Ook wanneer de nagel te krom- of tunnelvormig is en de zijkanten niet meer toegankelijk zijn kan een partiële nagelresectie uitgevoerd worden.

De behandeling

Bij een partiële nagelresectie wordt een deel van de ingegroeide nagel onder lokale verdoving verwijderd. Als er sprake is van wildvlees rondom de ingegroeide nagel zal ook dit verwijderd worden. De ingreep zelf duurt ongeveer 30 minuten per te behandelen teen.

Wanneer de patiënt plaatsgenomen heeft op de behandelbank wordt de teen eerst gedesinfecteerd en met twee injecties verdoofd. Deze injecties kunnen pijnlijk zijn, daarom kan de patiënt een uur voor de behandeling een paracetamol innemen zodat deze minder pijnlijk zijn. Nadat de verdoving ingewerkt is wordt er een tourniquet (elastieken bandje) rondom de teen geplaatst om tijdelijk geen bloed richting de teen te laten gaan. Hierna wordt de nagel ingeknipt tot de nagelriem en onderhuids tot de nagelwortel, het stukje nagel wordt dan verwijderd. Nadat het stukje verwijderd is wordt er fenol in de opening gedruppeld en 2 minuten ingemasseerd, dit zorgt ervoor dat er geen nieuwe nagel vormt. Vervolgens wordt de wond met drukverband verbonden.

Voorbeeld van een nagel na nagelresectie.

De verdoving blijft ongeveer 2 uur werkzaam. Wanneer er na de behandeling nog pijn is aan de behandelde teen kan er paracetamol gebruikt worden. Na de behandeling mag de patiënt zelf niet autorijden en wordt het aangeraden om open schoeisel te dragen. Verdere nabehandeling wordt gedurende het consult besproken door de podotherapeut.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gemma Nijzink. Zij is podotherapeut en werkzaam bij Podozorg Westerhaar. Podozorg Westerhaar is aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker