Van symptoombestrijding naar oorzaakbestrijding

Bij last van eelt, kloofjes of likdoorns aan de voeten, gaan veel mensen naar een pedicure. Een pedicure weet zeker raad met deze voetproblemen en zal door het behandelen ervan zeker een verbetering geven. Echter zullen niet alle klachten worden opgelost door deze voetbehandelingen. Misschien is het aanpakken van de oorzaak van het probleem toch beter.

Eelt ontstaat bijvoorbeeld door druk of wrijving. In eerste instantie als beschermlaag voor de huid, maar wanneer de druk toeneemt kan eelt naar binnen groeien in de vorm van een pijnlijke eeltpit. Dit heet een clavus, in de volksmond likdoorn of eksteroog genoemd.

De oplossing kan geboden worden door het wegnemen van de druk door bijvoorbeeld druk ontlastende schoenen, siliconen ortheses (tussen de tenen) of steunzolen van een podoloog.

Voetenonderzoek bij de podoloog

Een voetenonderzoek bij een podoloog kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten (pijnlijke, doorgezakte en vermoeide voeten), maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten.

Hoe is de drukverdeling onder de voet? Zijn er verschillen in de stand van de linker- en rechtervoet, kniestand of bekken? Dit wordt gemeten staand op de podoscoop. Een glasplaat met daaronder een spiegel. Tevens zal er een statische (staand) en een dynamische (bewegend dus lopend) afdruk gemaakt worden, zodat er gekeken kan worden of er ook verschillen ontstaan tussen staand en bewegend. Ook worden hier de drukpunten goed in kaart gebracht.

Mogelijke behandelingen

Samen met de beoordeling van deze afdrukken en het doen van een uitgebreid voet- en houdingsonderzoek zal het advies van de podoloog volgen. Vaak vinden we de oplossing in:

Steunzolen

Door het dragen van de op maat gemaakte steunzolen zullen de klachten in de kern worden aangepakt en zullen zodoende de klachten worden weggenomen. De podologische zolen zullen zo dun mogelijk gehouden worden zodat ze zonder problemen in uw schoenen gedragen kunnen worden. Deze zolen zal men elke dag gaan dragen zodat de therapie ook aan zal slaan. Hiermee zullen drukplekken worden weggenomen, en de houding worden verbeterd.

Andere voorbeelden die met goede steunzolen kunnen worden weggenomen zijn bijvoorbeeld:

Ook sporters kunnen hun voordeel doen bij het dragen van steunzolen zowel preventief als ook het verbeteren van de prestaties. Denk aan achillespeesklachten, knieën, en heupen en wervelkolom.

Maak een afspraak

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Wietze de Jong. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker