Achillespeesklachten: welke stappen kun je ondernemen?

De achillespees is een essentiële structuur in ons lichaam, maar kan ook klachten veroorzaken. In dit artikel bespreken we de functie van de achillespees, de oorzaken en symptomen van achillespeesklachten, en mogelijke behandelingen. Ook kijken we naar de rol van de (register) podoloog / podotherapeut en wat deze kan betekenen bij het verminderen van deze klachten.

In dit artikel

In dit artikel lees je alles over achillespeesklachten. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Wat is een achillespees?

De achillespees is de grootste en sterkste pees in het menselijk lichaam. Deze bevindt zich aan de achterzijde van het onderbeen en verbindt de kuitspieren (m. gastrocnemius en m. soleus) met het hielbeen (calcaneus). De achillespees speelt een cruciale rol bij lopen, springen en rennen door de kracht van de kuitspieren over te brengen naar de voet.

Welke problemen kunnen optreden bij de achillespees?

Achillespeesklachten omvatten alle problemen die verband houden met de achillespees, zoals ontstekingen, irritaties of degeneratie van de pees. Dit kan variëren van lichte irritatie tot ernstige scheuringen. Deze klachten komen veel voor bij sporters, vooral hardlopers, maar kunnen ook ontstaan door overbelasting in het dagelijks leven.

Een pijnlijke achillespees kan verschillende oorzaken hebben:

  • De achillespees zelf is aangedaan
  • Het vlies om de pees is ontstoken
  • De aanhechting van de achillespees aan het hielbeen is ontstoken
  • Er zijn verkalkingen ontstaan in de aanhechting van de pees

Ontsteking van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen

Ontsteking van de achillespees

Oorzaken en symptomen

Het middelste deel van de achillespees is niet zo goed doorbloed. Wanneer dit stukje pees geblesseerd raakt, kan het moeilijker herstellen. Ook de aanhechting van de pees is kwetsbaar. Bij activiteiten wordt voortdurend kracht uitgeoefend op de aanhechting van de pees, waardoor microscheurtjes kunnen ontstaan en de aanhechting kan ontsteken. Oorzaken van achillespeesklachten kunnen zijn:

  • Overbelasting door intensief sporten, vooral hardlopen en springen
  • Slechte looptechniek of onvoldoende warming-up
  • Onjuiste schoenen met onvoldoende demping of ondersteuning
  • Stijve of zwakke kuitspieren
  • Overpronatie (overmatige voetkanteling naar binnen)
  • Onderpronatie (overmatige voetkanteling naar buiten)
  • Veroudering en degeneratie van de pees

De klachten en het lichamelijk onderzoek geven meestal voldoende duidelijkheid over de oorzaak. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn aan de achterzijde van de enkel, vooral bij bewegen of druk
  • Stijfheid in de ochtend of na een rustperiode
  • Zwelling of verdikking van de pees
  • Een krakend of knarsend gevoel bij beweging
  • Ernstige pijn en mogelijk onvermogen om op de tenen te staan bij een gescheurde pees

Het kan zinvol zijn om echografisch onderzoek te laten doen om meer duidelijkheid te krijgen over de precieze oorzaak van de klachten.

Waartoe kunnen achillespeesklachten leiden?

Achillespeesklachten die niet goed behandeld worden, kunnen leiden tot ernstiger problemen zoals:

  • Chronische pijn en beperking in mobiliteit
  • Achillespeesruptuur, wat een lange revalidatie vergt
  • Peesdegeneratie (tendinopathie), wat de kans op toekomstige blessures vergroot
  • Verminderde sportprestaties en zelfs het moeten stoppen met bepaalde activiteiten

Behandelmogelijkheden

De behandelmogelijkheden voor achillespeesklachten variëren afhankelijk van de ernst van de klachten. In eerste instantie kan het helpen om de belasting te verminderen door rust te nemen en activiteiten aan te passen, zodat de pees de kans krijgt om te herstellen. Bij acute pijn kan het koelen van de pees met ijs en het gebruik van ontstekingsremmers bijdragen aan het verminderen van zwelling en ontsteking.

Daarnaast spelen rekoefeningen en krachtoefeningen, met name excentrische oefeningen voor de kuitspieren, een belangrijke rol in het versterken van de pees en het bevorderen van herstel.

Oefeningen om de achillespees te versterken

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de achillespees sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder u start met oefenen des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kunnen de klachten verergeren.

Lees meer over de oefeningen

Fysiotherapie kan ook effectief zijn en richt zich op het verbeteren van de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de voet en enkel. In sommige gevallen kan shockwave therapie worden ingezet om het herstelproces te stimuleren en de doorbloeding van de pees te bevorderen.

Ook kunnen hulpmiddelen zoals hielverhogingen of steunzolen worden ingezet om de spanning op de achillespees te verminderen en het herstel te bevorderen.

Wat kan een (register) podoloog / podotherapeut doen voor uw klachten?

Een podoloog kan een belangrijke rol spelen bij zowel de behandeling als de preventie van achillespeesklachten. Door middel van een ganganalyse en houdingsonderzoek worden het looppatroon en de lichaamshouding geanalyseerd om mogelijke oorzaken van overbelasting op te sporen.

Op basis van deze bevindingen kan de podoloog op maat gemaakte steunzolen aanmeten, die helpen de voetstand te corrigeren en de belasting op de achillespees te verminderen.

Daarnaast kan deskundig advies over geschikt schoeisel bijdragen aan het voorkomen van klachten. Ook kunnen specifieke oefeningen en mobilisatietechnieken worden aanbevolen om de kuitspieren te versterken en de belasting op de pees beter te verdelen, wat het herstel en de preventie van nieuwe klachten bevordert.

Vind een praktijk

Achillespeesklachten kunnen zeer hinderlijk zijn en invloed hebben op uw dagelijks leven en sportprestaties. Gelukkig zijn er diverse behandelmogelijkheden en kan een podoloog een belangrijke rol spelen in het herstelproces. Heeft u last van achillespeesklachten? Neem tijdig contact op met een specialist om verergering van de klachten te voorkomen.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker