De ziekte van Ledderhose: pijnlijke bultjes onder de voet

Onder de middenvoet kunnen een of meerdere knobbeltjes of bultjes ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel. De bultjes onder de voet groeien over het algemeen langzaam en worden meestal niet groter dan 2 centimeter in doorsnede. De knobbeltjes voelen hard aan en zitten vast in de peesplaat onder de voet. Ze zijn rond of plat van vorm en zitten meestal aan de binnenzijde van de voetboog. Deze onschuldige aandoening wordt ziekte van Ledderhose genoemd.

1 = hielbeen, 2 = bultje door Ledderhose, 3 = peesplaat

In dit artikel

In dit artikel leest u over de ziekte van Ledderhose die gekenmerkt wordt door pijnlijke bultjes onder de voet. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Symptomen van de bultjes onder de voet

De meeste mensen met (bindweefsel) bultjes onder de voet hebben geen klachten. De bultvorming onder de voet is normaal gesproken pijnloos. Echter bij een afwijkende voetstand kan de peesplaat, waar de bindweefselknobbels zich in bevinden, overbelast raken.

Bij een afwikkeling waarbij de voet teveel naar binnen zakt wordt de rek op de peesvezels rondom de knobbels groter. Dit kan een oncomfortabel, soms branderig, gevoel geven. Daarnaast kunnen er pijnklachten ontstaan doordat er teveel druk op de knobbels komt tijdens het staan en lopen.

Links: Aan de binnen van de voetboog zijn de buljtes duidelijk zichtbaar.
Rechts: Binnen de rode cirkel is een verdikking in de voetzool zichtbaar.

Oorzaken van de bultjes onder de voet

De ziekte van Ledderhose is aangeboren en kan familiair aanwezig zijn. Het verschijnsel kan ook in de handen voorkomen, dit wordt de ziekte van Dupuytren genoemd. Ledderhose kan op iedere leeftijd ontstaan, hoewel dit bij kinderen zeldzaam is. In ruim een kwart van de gevallen zijn beide voeten aangedaan.

Behandeling van de bultjes onder de voet

Tot nu toe is er nog geen behandeling die de zwellingen bij de ziekte van Ledderhose kan laten verdwijnen. Een operatie wordt over het algemeen afgeraden omdat de knobbeltjes weer terug kunnen komen.

Wanneer pijnklachten tijdens het lopen ontstaan kan de podoloog of podotherapeut een steunzool maken die de voetstand en de afwikkeling verbeteren. Hierdoor neemt de spanning op de peesplaat af. En door uitsparingen ter plaatse van de knobbels te maken wordt voorkomen dat er teveel druk op de knobbels komt. Dit geeft veelal goede resultaten.

Vind een praktijk

Heeft u last van pijnlijke bulten onder uw voet en wilt u advies van een podoloog of podotherapeut? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker