Knobbels onder de voet

Wat is de ziekte van Ledderhose?

Door de ziekte van Ledderhose ontstaan er harde knobbels onder de voet. In het Latijn is de naam voor deze aandoening: plantaire fibromatose. Dit omdat de knobbels ontstaan door een woekering van het bindweefsel in de plantaire fascie (peesplaat onder de voet). Deze peesplaat loopt van de bal van de voet tot aan het hielbeen.

1 = hielbeen 2 = knobbel door Ledderhose 3 = peesplaat

Over het algemeen groeien de knobbels langzaam en worden ze niet groter dan ongeveer 2 cm doorsnede. De knobbels zijn hard en meestal rond of plat van vorm. Het meeste komen de knobbels voor aan de binnenzijde van de voetboog.

Links: Aan de binnen van de voetboog zijn de knobbels duidelijk zichtbaar.
Rechts: Binnen de rode cirkel is een verdikking in de voetzool zichtbaar.

Niet altijd zijn de knobbels onder de voet duidelijk zichtbaar. Veel mensen met de ziekte van Ledderhose merken dit niet en zullen daarom nooit naar de dokter gaan. Het is daarom moeilijk te achterhalen hoe vaak de aandoening voorkomt.

Oorzaken knobbels onder de voet

De aanleg om de ziekte van Ledderhose te krijgen is erfelijk bepaald. Deze ziekte kan op iedere leeftijd ontstaan, maar is zeldzaam onder kinderen. Het komt veel minder vaak voor bij vrouwen dan bij mannen en in een kwart van de gevallen zijn beide voeten aangedaan. De volgende omstandigheden geven een verhoogde kans op de ziekte van Ledderhose:

  • Langdurige alcoholconsumptie;
  • Chronische leverziekten;
  • Epilepsie;
  • Herhaalde schade van de peesplaat;

Klachten knobbels onder de voet

Klachten bij de ziekte van Ledderhose verschillen per persoon. Sommige mensen hebben veel last van de knobbels onder de voet terwijl anderen ze bijna niet voelen. De knobbels zijn hard en zitten vast in de peesplaat onder de voet. Ze kunnen pijn of een branderig gevoel geven bij staan en lopen en het kan lastig zijn om een passende schoen te vinden.

Diagnose knobbels onder de voet

De specialist kan een diagnose stellen op basis van lichamelijk en echo onderzoek. De zwellingen onder de voet zijn in veel gevallen voelbaar, al betekent een knobbel onder de voet niet direct dat u de ziekte van Ledderhose heeft. Ongeveer 20% van de mensen die, met een zwelling onder de voet, naar de dokter gaan hebben de ziekte van Ledderhose. Met een echo kunnen knobbels worden gezien die met de hand niet voelbaar zijn.

Behandelingen knobbels onder de voet

Niet-operatief

De niet-operatieve behandelingen voor de ziekte van Ledderhose zijn er op gericht om pijn te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schoenaanpassing of een steunzool die de druk op de knobbels onder de voet kan verminderen. Lees meer over de niet-operatieve behandelingen op:

Operatief

De meeste patiënten leren te leven met de ziekte van Ledderhose en laten zich niet opereren. Indien de klachten te hevig zijn en de behandeling zonder operatie niet of onvoldoende werkt, is een operatie mogelijk.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.