Klappen van de zweep?

Enthousiast kleed ik me om voor een partijtje beachvolleybal met mijn collega’s. Na een dagje inhoudelijk team builden even “ontspannen” op het strand. De korte broeken gaan aan en na de eerste opslag borrelt mijn eeuwige fanatisme voor balsporten op. Ook het enthousiasme bij mijn collega’s groeit.

Matchpoint en ik sta op scherp bij het net voor de beslissende bal. Een kort stap naar achteren en ik voel een trap tegen mijn kuit. Boos kijk ik om wie mij heeft geraakt; niemand in de buurt. Ik blijft staan met een felle pijn in mijn kuit. Verder spelen is geen optie. Ik vraag om mij heen wie verantwoordelijk is voor deze trap. Niemand…

In dit artikel

In dit artikel leest u over het fenomeen “zweepslag” en de behandeling hiervan. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Wat is een zweepslag?

Scherpe pijn bij de kuitspieren

Zweepslag (met een mooi woord ook wel “coup de fouet” en “tennis leg” genoemd) wordt omschreven als een acute en scherpe pijn in de regio van de kuitspieren. Door de patiënt wordt het vaak benoemd als een knappend gevoel of “alsof iemand een steen tegen me aan gooide”. Zweepslag is een veelvoorkomende blessure bij atletiek (amateur en professioneel) en voetbal (13% van de spierblessures), maar komt ook voor bij andere sporten.

De blessure ontstaat meestal als gevolg van een combinatie van rek op de kuit tegelijk met krachtige aanspanning van de kuitspieren door het strekken van de knie. De plaats van de blessure komt in de meeste gevallen voor in de oppervlakkige kuitspier (mediale kop van de gastrocnemius), tussen de oppervlakkige kuitspier en de diepe kuitspier (tussen de fasciebladen) of in de diepe kuitspier (soleus). Ook de achillespees of plantaris pees kan zijn aangedaan. Dit kan samengaan met een bloeding (haematoom).

Andere oorzaken van acute kuitpijn

Belangrijk is te realiseren dat er ook andere oorzaken kunnen zijn voor acute kuitpijn. Voorbeelden hiervan zijn diepe veneuze trombose, acute scheur van een Bakerse cyste, problemen van de bloedvaten of spierproblemen in het diepe gelegen compartiment (tibialis posterior, flexor digitorum longus en flexor hallucis longus).

Diagnose van zweepslag

Echografisch onderzoek

Echografisch onderzoek maar ook MRI kan een juiste diagnose stellen en de precieze locatie en ernst van de spierscheur vaststellen. De voorkeur gaat uit naar echo onderzoek omdat dit makkelijk toegankelijk, kosteneffectief en herhaaldelijk toe te passen is. Ook is het mogelijk om onder echogeleide bewegingsonderzoek te doen in tegenstelling tot MRI. Echografisch onderzoek leidt dus tot een meer precieze diagnose en hierdoor kan een betere uitspraak worden gedaan over de prognose en de behandeling.

Echografisch onderzoek bij zweepslag
Voorbeeld van echografisch onderzoek

Voet- en houdingsonderzoek

De podoloog kan naast een echo-onderzoek een uitgebreid voet- en houdingsonderzoek doen om te beoordelen of er stoornissen zijn in de bewegingsketen zoals de enkel, knie of heup. De voetstand, beweeglijkheid van de gewrichten en spierlengte wordt hierin meegenomen. Ook te denken valt aan het beoordelen van een beenlengte verschil of loopanalyse ter aanvulling op het standaard onderzoek.

Behandeling van zweepslag

Rust, ijs, compressie en elevatie

Na het stellen van de diagnose kan een gerichte behandeling worden ingezet en uitspraak worden gedaan over de prognose. De behandeling van een zweepslag in een acute fase bestaat uit de RICE methode (rust, ijs, compressie en elevatie). Dit betekent: je been rust geven, koelen met ijs, zwachtelen en je been hoog leggen. Tijdelijke hielverhoging en taping kan de pijn verlichten en teveel rek op de spier voorkomen.

Brace, steunzolen en oefeningen

Bij een spierscheur of bloeding wordt een kuitbrace op maat geadviseerd. Indien klachten mild tot ernstig zijn kan een schoenadvies of steunzolen op maat uw herstel bespoedigen aangevuld met oefeningen. Samenwerking met de fysiotherapeut is belangrijk om de revalidatie op het juiste moment te starten.

Hersteltijden

Een milde blessure met weinig spierschade kan binnen 2 tot 6 weken herstellen. Bij grotere spierscheuren of een scheur tussen de spieren kan de revalidatie oplopen tot enkele maanden om terug te kunnen keren naar sportniveau.

Vind een praktijk

Herkent u zich in het bovenstaande verhaal? Neem uit voorzorg contact op met onze Podozorgers en voorkom nog meer klappen van de zweep! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bronnen

Bij het schrijven van dit artikel zijn de onderstaande bronnen gebruikt:

 • Domeracki SJ et al. “Tennis leg”: A state-of-the-science review. 2021
 • Pedret C, et al. Ultrasound classification of medial gastrocnemius injuries. 2020
 • Domeracki SJ, et al. Off the Courts: Occupational “Tennis Leg”. 2019
 • Brigth JM, et al. Ultrasound diagnosis of calf injuries. 2017
 • Fields KB, et al. Muscular calf injuries in runners. 2016
 • Delgado GJ, et al. Tennis leg: clinical US study of 141 patients and anatomic investigation of four cadavers with MR imaging and US. 2002

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mienke van der Goot. Zij is (register) podoloog, fysiotherpeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker