Wat is een instabiel teengewricht?

Als het gewricht tussen de teen en de voet (MTP-gewricht) niet stevig en stabiel is, kan een teen scheef gaan staan. MTP-gewricht staat voor: metatarsophalangeale gewricht.

Een instabiel teengewricht wordt niet goed op zijn plaats gehouden en heeft de neiging uit de kom te gaan. De teen kan omhoog gaan staan of over de teen ernaast gaan liggen. Op onderstaande foto's ziet u enkele voorbeelden van een instabiel teengewricht:

Tussen de 2e en 3e teen is een opening of ‘V-teken’ ontstaan.

Een instabiliteit van alle teengewrichten bij de linkervoet.

‘V-teken’ met standsafwijking van de tenen in tegengestelde richting.

Oorzaken instabiel teengewricht

Het teengewricht wordt stevig gemaakt door een kapsel en banden om de teen. Bij een instabiel teengewricht is het kapsel niet stevig genoeg om het gewricht in de juiste stand te houden. Hierdoor verliezen de banden langzaam hun kracht en rekken uit, waardoor de teen steeds meer scheef gaat staan. Er zijn verschillende risicofactoren waardoor een teengewricht instabiel wordt. Enkele van deze risicofactoren zijn:

  • Afwijkende vorm voet
  • Schoenen
  • Geslacht
  • Sport en letsel
  • Ontsteking
  • Erfelijkheid

Klachten instabiel teengewricht

Een instabiel teengewricht geeft vaak pijnklachten en het gewricht kan gezwollen zijn. Bij een ontsteking van meer dan een jaar neemt de kwaliteit van het kapsel af en kunnen de banden inscheuren. Het gevolg hiervan is dat de tenen krom kunnen gaan staan. Vaak ervaart men schuurplekken en eelt doordat de teen scheef staat en tegen de bovenzijde van de schoen schuurt.

Diagnose instabiel teengewricht

De specialist stelt een diagnose op basis van lichamelijk en beeldend onderzoek. Er wordt onderzocht in welke mate de botjes in het teengewricht ten opzichte van elkaar verschuiven. Ook de mate waarin de teen nog recht geduwd kan worden is belangrijk. Bij langdurige instabiliteit van het teengewricht kan er schade ontstaan aan de plantaire plaat onder de voet. Een echo kan in dat geval duidelijkheid geven over de schade aan deze plantaire plaat.

Behandelingen instabiel teengewricht

Niet-operatief

Vaak is de pijn het ergst bij het lopen, doordat de tenen meebewegen bij het afwikkelen van de voet. Daarom richten de meeste niet-operatieve behandelingen zich op het minimaliseren van teenbeweging tijdens het lopen om de pijn te verminderen. Niet-operatieve behandelmogelijkehden zijn onder andere:

Operatief

Wanneer de niet-operatieve behandeling niet (meer) helpt, kan een operatie uitkomst bieden. Uw podoloog/podotherapeut zal u dan verwijzen naar een orthopedisch chirurg. Welke operatie voor u geschikt is, hangt onder andere af van de ernst van de instabiliteit, hoeveel last u heeft en wat uw dagelijkse activiteiten zijn.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker