Mobiliteitsproblemen door voetklachten

De meeste voetproblemen ontstaan door overbelasting. Mensen met voetproblemen lopen meer risico om te vallen, mobiliteitsproblemen te krijgen en fysiek minder te functioneren. Dit wordt veel ervaren als verminderde gezondheid.

Meer mobiliteit door de juiste behandeling

Een voetprobleem bij een persoon met een soepele en corrigeerbare voet en/of die ook al een mobiliteitsbeperking heeft door artrose, reumatoïde artritis, een ernstige hart- en vaatziekte of longziekte, kunnen bij de juiste behandeling meer mobiliteit winnen!

Schoenadvies

Een gedegen advies over de aanschaf van goede schoenen ten aanzien van het voettype, steunzolen of ander persoonlijk hulpmiddel dragen bij aan een verbeterde gezondheid. Een schoen moet verschillende eigenschappen hebben. Een goede omsluiting, ondersteuning, stabiliteit, schokabsorptie, pasvorm en materiaal. Kies ook altijd de schoen naar de activiteit! Bijvoorbeeld een handbalschoen of tennisschoen is niet ontwikkeld om een lang stuk op te wandelen, maar voor korte zijstappen, draaiing of remmen. Verkeerde schoenkeuze verhoogt de kans op een blessure/voetprobleem.

Voorlichting over voetproblematiek

Uitleg, informatie over bijvoorbeeld de achtervoet- en/of voorvoetproblematiek, onderliggende oorzaken als voettype, schoeisel en degeneratieve veranderingen, helpen het voetprobleem beter begrijpen. Waardoor adviezen beter opgevolgd kunnen worden. Er wordt weleens gedacht dat voetklachten een onvermijdelijk gevolg is van ouder worden. Voorlichting is nodig om dit te ontzenuwen.

Alledaagse voetproblemen

Operatieve en niet-operatieve behandelingen

Veel voetklachten ontstaan door een mechanische overbelasting bij een afwijkende voetstand en/of niet voldoende passend schoeisel. Daarom is de behandeling bij dagelijkse voetproblemen bij voorkeur niet-operatief. Pas bij falen van het scala aan niet-operatieve behandelingen volgt mogelijk een operatieve behandeling.

Orthopedisch schoentechnicus

Zijn de voetproblemen een gevolg van een meer structurele en niet-corrigeerbare afwijking, dan ligt verwijzing naar een orthopedisch schoentechnicus voor de hand.

Podotherapeutische zolen

Bij soepele, corrigeerbare voeten kan met podotherapeutische zolen bijvoorbeeld de drukverdeling veranderd worden of de voetstand gecorrigeerd. Op maat geconstrueerde orthesen kunnen de druk plaatselijk verminderen en de huid beschermen.

Medisch pedicure

Andere door overbelasting veroorzaakte huidafwijkingen (zijn ook alledaagse voetproblemen) verdienen een instrumentele behandeling, eventueel door een (medisch) pedicure.

Vind een praktijk

Het aanpakken van voetproblemen in de vorm van leefstijladvies, gedoseerd bewegen en oefenen, rust, zooltherapie, schoenadvies en voetverzorging draagt bij aan een goede (voet) gezondheid. Heeft u last van voetproblemen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bianca Moll. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist, medisch pedicure en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker