Wanneer komt u langs voor controle?

Allerlei factoren hebben invloed op het bepalen van de termijnen en hoeveelheid controles na een podologische behandeling. De mate van nazorg is afhankelijk van de ernst en duur van de klacht, de bezorgdheid hierover, welke structuur in het lichaam aangedaan is, de verschillende therapieën en het doel van de therapie.

Factoren die invloed hebben op de nazorg

In dit blogartikel wordt de nazorg in verschillende situaties uitgelicht. Klik op één van de onderstaande factoren om meer te lezen over de mate van nazorg binnen de desbetreffende situatie:

De duur van de klacht

Bepaalde klachten, die recentelijk zijn ontstaan, lossen zich vanzelf op. Soms in een aantal dagen of weken, dan kan de keuze gemaakt worden om geen therapie in te zetten en bijvoorbeeld twee weken later een controle in te plannen voor evaluatie. Wellicht is de klacht niet volledig verdwenen, maar wel (veel) minder hevig geworden en heeft de patiënt vertrouwen in het zelf genezend vermogen van het lichaam. Andersom kan uiteraard ook, de klacht is niet over of juist erger geworden en kan er alsnog een therapie ingezet worden. Na twee weken is er dan nog (relatief) weinig tijd verloren.

De aangedane structuur

Bij een open wond van de huid is het noodzakelijk om na een paar dagen al een controle uit te voeren. Een overbelaste spier kan in een aantal weken genezen, maar een vervelende peesaandoening kent vaak een lange gezingsduur van maanden, waarbij een controle van minimaal een aantal weken beter past.

Welk doel

Het doel van patiënt en zorgverlener kan bepalend zijn voor de hoeveelheid controles en het termijn. Als een sporter op korte termijn een wedstrijd heeft, is het ook aannemelijker om op korte termijn voor die tijd nog te evalueren. Zijn er geen klachten, maar is het doel om preventief te handelen, dan kan een jaarlijkse controle voldoende zijn.

Verschillende therapieën

Zooltherapie

Bij het inzetten van zooltherapie wordt er meestal gekozen voor een controle na 6-8 weken, echter zouden er afhankelijk van bovenstaande factoren ook gekozen kunnen worden voor meerdere controles. Bijvoorbeeld na 4 weken en vervolgens na 3 maanden.

Chronische of groei gerelateerde aandoeningen

Daarnaast zijn er nog chronische of groei gerelateerde aandoeningen waarbij periodiek monitoren nuttig is om preventief te kunnen handelen. Bij kinderen in de groei wordt vaak na een half jaar een controle ingepland. Bij volwassenen is het advies om de zolen jaarlijks te laten controleren, echter sterk afhankelijk van allerlei variabelen is de zool aan vervanging toe.

Oefeningen

Als er gekozen wordt voor het inzetten van oefeningen kan er eventueel een extra controle ingepland worden na een paar dagen om de uitvoering van de oefeningen te evalueren, vervolgens na 4-8 weken om het effect van de oefeningen beoordelen en/of bij te stellen. Hetzelfde geldt voor het bepalen van de belasting en belastbaarheid. Welke mate van belasting is haalbaar/passend in de huidige situatie? Hoeveel stappen per dag? Welke sportactiviteiten zijn verstandig?

Taping

Wordt er gekozen voor taping, dan is het soms noodzakelijk om na 3-5 dagen de tape te vervangen in verband met het verlies van effectiviteit of zelfs loslaten van de tape.

De (relatieve) ‘ernst’ van de klacht

Soms wordt er vanuit de podotherapeut helemaal geen therapie of controle ingezet, maar wordt de patiënt direct verwezen naar de huisarts. Dit is afhankelijk van de oorzaak en ernst van de klacht. Denk aan een flink gezwollen en onbelastbare voet na een recent ongeluk. Of wanneer iemand zich meldt in de praktijk met een klacht die alleen maar ontstaat aan het einde van een krachttraining waarbij er gewichten van 100kg worden getild, maar wel met ‘ernstige’ bezorgdheid omtrent een sportcarrière.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gijsbert Lalkens. Hij is podotherapeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker