Wat houdt de ziekte van Ledderhose in?

De ziekte van Ledderhose is een voetaandoening waarbij, in de peesplaat onder de voet, harde knobbels ontstaan. Deze knobbels ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel in de peesplaat onder de voet. De knobbels groeien over het algemeen heel langzaam en bevinden zich meestal aan de binnenzijde van de voetboog. De knobbels zijn echter niet altijd zichtbaar. De oorzaak van deze goedaardige woekering is tot op heden onbekend.

Knobbels onder de voeten (de ziekte van Ledderhose)

1 = hielbeen 2 = knobbel door Ledderhose 3 = peesplaat

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Ledderhose?

De klachten die voorkomen bij de ziekte van Ledderhose verschillen erg per patiënt. Sommigen hebben erg veel last van de knobbel(s) terwijl anderen de knobbel(s) bijna niet voelen. Het ontstaan van de knobbels is in principe pijnloos. Echter kan een afwijkende voetstand leiden tot overmatige tractie aan de peesvezels rondom de knobbels, wat irritatie tot gevolg kan hebben. Deze irritatie kenmerkt zich door een trekkend gevoel en een brandende pijn onder de voet tijdens het staan en lopen.

Ook kan men hielpijn krijgen als gevolg van de overmatige tractie. Door de knobbels onder de voet kan de peesplaat zijn functie niet goed uitvoeren. Hierdoor kan de pees verkorten, wat weer kan leiden tot een afwijkende voetstand.

Knobbels zichtbaar binnen voetboogVerdikking zichtbaar in voetzool binnen rode cirkel

Links: Aan de binnen van de voetboog zijn de knobbels duidelijk zichtbaar.
Rechts: Binnen de rode cirkel is een verdikking in de voetzool zichtbaar.

Wie krijgt de ziekte van Ledderhose?

Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, zijn er wel een aantal risicofactoren bekend:

 • Erfelijke aanleg
 • Herhaalde schade aan de peesplaat
 • Diabetes Mellitus
 • Chronische leverziekten
 • Gebruik van anti-epileptica
 • Alcoholconsumptie
 • Roken

Hoe behandelt de podoloog/podotherapeut de ziekte van Ledderhose?

Mensen die geen of weinig klachten ervaren, behoeven geen behandeling. Bij mensen met pijnklachten wordt allereerst geprobeerd met conservatieve behandelingen (= niet operatief) de pijn te verzachten. De podoloog/podotherapeut kan daar goed bij helpen.

Schoenadvies

Als de diagnose 'de ziekte van Ledderhose' gesteld is, beoordeelt de podoloog/podotherapeut eerst of adequate schoenen de pijnklachten kan verminderen. Indien dit het geval is, behoeft de patiënt geen verdere behandeling. Bij mensen met Ledderhose is het advies om schoenen te dragen met een dikke, stugge zool die zeer gemakkelijk afrolt. Zo’n schoen kan de spanning op de peesplaat verminderen.

Steunzolen

Goede steunzolen kunnen de spanning op de peesplaat en de druk op de knobbels verminderen. Bij mensen bij wie de knobbels duidelijk zichtbaar zijn, gaat dit vaak goed. Dan wordt er een uitsparing gemaakt op de plekken van de knobbels zodat de druk op de knobbels verminderd.

Echter, niet bij iedereen met Ledderhose zijn de knobbels vanaf de buitenkant zichtbaar. Hierdoor is het mogelijk dat een verkeerde diagnose gesteld wordt, met steunzolen die niet passend zijn bij Ledderhose tot gevolg. Een echografisch onderzoek kan dan uitkomst bieden.

Echografisch onderzoek van de ziekte van Ledderhose

Echografische beelden van knobbels onder de voet

Soms geeft een afwijkende voetstand extra spanning op de peesplaat. Bijvoorbeeld bij mensen met een knikvoet. Deze toename aan spanning kan leiden tot kleine scheurtjes in de peesplaat. Bij mensen met Ledderhose geeft dit extra problemen, omdat de scheurtjes niet normaal genezen. De podoloog/podotherapeut kan steunzolen vervaardigen die de knikstand corrigeert en tegelijk de druk op de knobbels vermindert.

Adviseren en informeren over andere behandelmogelijkheden

Verwacht de podoloog/podotherapeut dat schoenadvies eventueel in combinatie met steunzolen u niet van de klachten zal helpen, of heeft de behandeling onvoldoende resultaat gehad, dan zal de podoloog/podotherapeut u adviseren en informeren over andere behandelmogelijkheden. Denk hierbij aan:

De podoloog/podotherapeut kan bij deze behandelingen alleen een adviserende en informerende rol spelen.

Vind een praktijk

Heeft u last van knobbels onder uw voeten? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker