Koude voeten: oorzaken en oplossingen, het hele jaar door

Koude voeten is niet alleen een probleem wanneer het winter is. Zelfs in warme omstandigheden kunt u last hebben van koude voeten, of voeten die koud aanvoelen maar het niet zijn. Koude voeten komt relatief vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en is ongemakkelijk. Vaak heeft u koude voeten vanwege de temperatuur maar het kan ook een andere oorzaak hebben.

In dit artikel

In dit artikel vertel ik u alles over de mogelijke oorzaken, wat u eraan kan doen en wat ik als podotherapeut voor u kan betekenen. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Oorzaken van koude voeten

Koude voeten kunnen verschillende oorzaken hebben, van een verminderde doorbloeding en hormonale schommelingen tot externe factoren zoals kou en een gebrek aan beweging.

1. Problemen met de doorbloeding

Een slechte doorbloeding kan leiden tot koude voeten. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

Hart- en vaatziekten

Aandoeningen zoals hoge bloeddruk, verminderde hartfunctie en aderverkalking kunnen de bloedtoevoer naar de voeten verminderen.

Roken

Roken vernauwt de bloedvaten, wat de doorbloeding negatief beïnvloedt en koude voeten veroorzaakt.

Raynaud

Dit fenomeen zorgt ervoor dat bloedvaten in de vingers of tenen tijdelijk samentrekken bij kou of stress. De kleine slagaders in de huid vernauwen waardoor de huid wit of blauw of rood verkleurt, in de voeten gaat dit vaak gepaard met pijn of tintelingen. Raynaud komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Bijwerking van medicijnen

Sommige medicijnen, zoals bètablokkers en andere middelen die de bloedvaten vernauwen, kunnen bijdragen aan koude voeten.

2. Externe factoren

Buitenom lichamelijke oorzaken kunnen ook externe factoren een rol spelen bij koude voeten.

Kou

In koude omstandigheden trekken de bloedvaten samen om de warmte in het lichaam vast te houden. Dit kan leiden tot koude handen en voeten.

Levensstijl

Te weinig bewegen heeft een negatieve invloed op de doorbloeding, wat kan resulteren in koude voeten.

3. Hormonale problemen

Hormonale veranderingen kunnen een grote invloed hebben op de doorbloeding en het zenuwstelsel, wat kan leiden tot koude voeten.

Zwangerschap

Door hormonale veranderingen en een veranderde bloedcirculatie kunnen zwangere vrouwen vaker last hebben van koude voeten. Daarnaast kan een ijzertekort tijdens de zwangerschap bijdragen aan dit probleem. De zwangerschap zorgt voor meer bloed in het lichaam soms wordt de toevoer naar benen en voeten dan minder efficiënt. Druk van de groeiende baby op organen en bloedvaten en de toename van het hormoon oestrogeen zorgen voor grote veranderingen in het zwangere lichaam.

Menopauze

Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding, waardoor de bloedcirculatie minder efficiënt kan worden. De bloedvaten kunnen minder makkelijk vernauwen of verwijden. Dit kan leiden tot koude voeten, naast andere klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Chronische aandoeningen

Vernauwing van de bloedvaten is een veelvoorkomend probleem bij mensen met diabetes, verstoorde doorbloeding zorgt voor koude voeten. Ook zenuwschade (neuropathie) kan voor een koud gevoel in de voeten zorgen, zelfs als ze niet koud zijn. Bij PAV (perifeer arterieel vaatlijden of aderverkalking) vernauwt of verstopt de bloedtoevoer naar de voeten. Dit veroorzaakt koude en verkleurende voeten.

Zweetvoeten

Overmatig zweten in combinatie met slecht ademende schoenen en verkeerde sokken kan leiden tot natte voeten, die vervolgens afkoelen en koud aanvoelen.

Koude voeten door zweetvoeten

Wat kunt u doen bij koude voeten?

Hoewel koude voeten vervelend kunnen zijn, zijn er verschillende manieren om ze warm te houden en de doorbloeding te verbeteren.

Verbeter de doorbloeding

Dit kunt u bereiken door:

  • Meer bewegen: wandelen en fietsen verbeteren de bloedcirculatie en de algehele conditie.
  • Voetentraining: een podoloog of podotherapeut kan helpen met oefeningen zoals rollen met een bal of voetenroller om de voetspieren te activeren.
  • Stoppen met roken: nicotine vernauwt de bloedvaten en heeft een negatieve invloed op de algehele conditie.

Houd de voeten warm

Draag warme sokken, zoals wollen of thermische sokken. Kies daarnaast voor ademende schoenen om te voorkomen dat vocht zich ophoopt en de voeten afkoelen.

Gezonde leefstijl bij diabetes mellitus

Houd de bloedsuikerspiegel stabiel om schade aan de zenuwen en bloedvaten te voorkomen.

Podotherapeutische behandelmogelijkheden

Podotherapeutische behandelingen voor koude voeten richten zich op het verbeteren van de doorbloeding, het corrigeren van eventuele voetstandafwijkingen. Ook onderliggende oorzaken kunnen worden behandeld door uw therapeut.

Voetonderzoek en schoenadvies

Om te bepalen of er een mechanische oorzaak is, wordt de voetstand en -functie geanalyseerd. Op basis hiervan krijgt u advies over geschikte schoenen en hoe u uw veters het beste kunt strikken om de doorbloeding niet te belemmeren.

Steunzolen (inlays)

Op maat gemaakte steunzolen helpen bij een betere drukverdeling en ondersteunen de doorbloeding, wat kan bijdragen aan warmere en comfortabelere voeten.

Op maat gemaakte steunzolen

Oefentherapie

Gerichte oefeningen stimuleren de doorbloeding en helpen de spieren en gewrichten soepel te houden, wat essentieel is voor een gezonde voetfunctie.

Compressiekousen

Bij lichte circulatieproblemen kunnen compressiekousen helpen om de bloedstroom te bevorderen en koude voeten te verminderen.

Lifestyle- en doorbloedingstips

Beweging, zoals wandelen of specifieke voetoefeningen, speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de bloedsomloop. Indien nodig kan een diëtist advies geven over voeding bij aandoeningen zoals diabetes of een verminderde doorbloeding. Daarnaast kan een fysiotherapeut helpen bij het verbeteren van de loopafstand en de algehele mobiliteit.

Behandeling van onderliggende aandoeningen

Bij koude voeten als gevolg van onderliggende aandoeningen, zoals diabetes, neuropathie of vaatproblemen, is een multidisciplinaire aanpak vaak de beste oplossing. Een podoloog of podotherapeut kan bijdragen aan het verminderen van klachten en het verbeteren van de voetgezondheid, in samenwerking met andere specialisten.

Vind een praktijk

Koude voeten kunnen ongemakkelijk zijn en soms wijzen op een onderliggend probleem, zoals een verminderde doorbloeding of zenuwklachten. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden en kan een podoloog of podotherapeut helpen bij het verminderen van uw klachten. Heeft u regelmatig last van koude voeten? Neem dan contact op met een specialist voor persoonlijk advies en een passende behandeling.

Heeft u vragen over uw klachten of bent u op zoek naar de juiste behandeling? Onze Podozorgers helpen u graag verder.

Vind een praktijk

Gebruikte literatuur

Bij het schrijven van dit artikel zijn de onderstaande bronnen gebruikt:

  • McDermott, M. M. (2018). Exercise rehabilitation for peripheral artery disease: a review. Journal of cardiopulmonary rehabilitation and prevention, 38(2), 63-69.
  • Nystoriak, M. A., & Bhatnagar, A. (2018). Cardiovascular effects and benefits of exercise. Frontiers in cardiovascular medicine, 5, 408204.
  • Van Putten, M. A., & Ruys, I. H. J. (2008). Voeten en reuma. Bohn Stafleu van Loghum.
  • Van Putten, M. (2008). Voeten en diabetes. Bohn Stafleu van Loghum.
  • dvn.nl
  • reumanederland.nl

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Delia de Bliek. Zij is podotherapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker