Schade aan het vetkussen onder de voet

Het voelt dik aan onder de bal van de voet. De pedicure zegt: “Je hebt last van doorgezakte voeten!”. Maar wáár zak je dan ‘doorheen’? En waarom wordt het dik of voelt het dik?

Onder de hiel en onder de bal van de voet zit een stevig vetkussen. Gelukkig blijft dit vetkussen bij de meeste mensen hun hele leven goed. Het beschermt niet alleen je botten maar ook je bloedvaten, zenuwen, je pezen en de daaromheen liggende peeskokers. Zeg maar alle kwetsbare structuren aan de onderkant van je voeten worden beschermd met dat vetkussen. Maar als er iets aan de hand is met de werking van het vetkussen dan zijn de rapen gaar. Dan zakken de voeten door het vetkamersysteem tegen de huid aan. Daardoor kunnen er dingen beschadigen in de voet die klachten gaan geven.

De oorzaak van doorgezakte voeten wordt te vaak te laat gezien, met vervelende gevolgen! Veelgehoorde klachten zijn onder andere:

 • “Het lijkt of ik op een bult loop”
 • “Het is dik onder de bal van de voet”
 • “Ik heb last van stekende pijn bij lang stilstaan en ook bij opstarten na rust”
 • “Het lijkt alsof ik op mijn botjes loop”

De peeskokers liggen het dichtst tegen de huid

Als de peeskokers beschadigd raken door te weinig vetbescherming gaan ze lekken. Die pezen kunnen glijden in de peeskoker in speciale super gladde vloeistof die in die kokers zit. Dat is nodig om de tenen te buigen en strekken. Als die vloeistof een beetje lekt is er eerst nog niet veel aan de hand, er ontstaat al een beetje ‘brandende’ pijn. De meeste mensen gaan dan naar iemand die verstand heeft van voeten en hier kan het dus misgaan!

“Niet gekeken naar de peeskokers, sorry!”

Met een (goed) echosysteem kan je de kwaliteit van de peeskokers goed beoordelen. Als er echter niet gekeken wordt naar je peeskokers kan er veel misgaan:

 1. Er ontstaat een chronisch lekkende peeskoker die langzaam maar zeker een zuur milieu veroorzaakt
 2. Hierdoor worden vetkamertjes beschadigd die je voeten laten ‘doorzakken’
 3. Hierdoor kunnen de pijnen toenemen en een ‘polyneuropathie-achtig’ beeld geven, of klachten die lijken op een Mortons neuroom maar dat niet zijn
 4. Als vervolgens therapie wordt ingezet op de zenuwachtige pijn helpt het niet alleen helemaal niets, maar gaat het proces ook gewoon door
 5. Uiteindelijk beschadigen de plantaire platen en komen de koppen van de middenvoetsbeentjes bloot te liggen
 6. De pijn gaat samen met zwelling en wordt ook onwerkbaar

Als de patiënt dan uiteindelijk bij de voetchirurg komt is het al zo ver heen dat het hersteltraject ofwel erg lang duurt ofwel dat herstel niet meer echt haalbaar is. Daarmee is een patiëntengroep ontstaan met zeer gevoelige voeten die niet meer lekker met blote voeten op ruwe ondergrond kunnen lopen. Veel van die patiënten vinden dat erg jammer.

Vind een praktijk

Denk je dat jij pijn zou kunnen hebben die past bij een lekkende peeskoker? Ga dan naar een goede voetprofessional van Podozorg die met een echo werkt en laat je voorvoeten goed onderzoeken. Op tijd gericht beleid inzetten op de juiste diagnose kan veel ellende besparen! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Robert Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker