Wintersport en voetklachten

De winterperiode is weer aangebroken, voor mijzelf direct de gedachten aan wintersport. En om werk en privé te combineren (wellicht een slecht idee) ben ik gaan zoeken op skiën, snowboarden en blessures van het onderbeen.

Veelvoorkomende breuken

In de jaren ‘60 is een breuk van de enkel(kuitbeen) de meest gerapporteerde aandoening bij skiongelukken. Dit werd ook wel een ‘skiers-ankle’ genoemd. De oorzaak werd geweten aan de lage zachte leren laarzen. De laatste jaren zijn de skischoenen hoger en van hardere materialen gemaakt. Hierdoor zijn het aantal enkel breuken flink afgenomen.

Ook wordt de ‘snowboarders-ankle’ beschreven. Dit is een breuk van de buitenzijde van het sprongbeen (talus) in de enkel. Bij het dragen van schoenen gemaakt van zachtere materialen lijkt de kans twee keer zo groot op het ontstaan van enkel blessures en breuken in de voet, zoals bijvoorbeeld van het vijfde middenvoetsbeentje.

De hardere schoenen verkleinen dus de kans op enkel blessures en breuken in de voet, maar vergroten juist de kans op breuken van de scheen- en kuitbeen. Ook verplaatsen de blessures vaker naar de knie. De zogenoemde ‘boot-top’ fracturen, zijn breuken op de plaatst van de bovenzijde van de schoen. Maar ook een breuk van het tibia plataeu wordt regelmatig vermeld. Dit plateau behoort tot het scheenbeen en is onderdeel van het kniegewricht. Dit ontstaat vaker bij skiën door een val van hoogte gepaard met een naar binnen of buiten draaiende beweging (van de ski).

Wintersport en voeten

Andere wintersport gerelateerde voetklachten

Daarnaast kwam ik nog een aantal andere vaak omschreven voetklachten tegen:

 • Een ‘ski-teen’
 • Mortonse neuralgie
 • Blauwe- en drukplekken

Een ‘ski-teen’

Dit betreft vaak de grote teen, door druk van de schoen op de nagel ontstaat er een bloeduitstorting onder de nagel (subungeale hematoom). De zwelling van het bloed kan een zeer vervelende pijn veroorzaken onder de nagel. De nagel en top van de teen verkleurt blauw, paars of zelfs bijna zwart. Deze verkleuring verdwijnt uiteindelijk door het (volledig) uitgroeien van de nagel, dit kan maanden duren. Ook kan de nagel soms loslaten.

Een ski-teen kan logischerwijs ontstaan door te kleine schoenen. Maar ook in een te grote of ruime schoen kan de grote teen tegen de voorzijde schuiven.

Neuroom van Morton

De ski en snowboard schoenen van hardere materialen kunnen sneller een beknelling veroorzaken van de zenuw tussen de 3e en 4e middenvoetsbeentjes. Er ontstaan dan gevoelsstoornissen in de 3e en 4e teen, bijvoorbeeld steken, tintelingen of doof.

Blauwe- en drukplekken

Net als de hierboven besproken klachten, ontstaan er veelal klachten door niet goed passend schoeisel. De huid krijgt tijdens de wintersport misschien wel een aantal uren per dag, een paar dagen achtereen veel druk, wrijving en kou te verduren. Dit kan leiden tot blauwe en rode verkleuringen, maar eventueel ook blaren en wonden.

Conclusie

De schoen speelt een grote rol in het ontstaan van de klachten in het onderbeen. Maar de schoen kan waarschijnlijk ook een preventieve rol spelen, voor een veilige en leuke wintersport.

Vind een praktijk

Heeft u last van een terugkerende likdoorn? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gijsbert Lalkens. Hij is podotherapeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

 • Wordt mijn behandeling vergoed?

  Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

  Controleer uw verzekering

 • Komen voetklachten veel voor?

  Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

  Naar klachtenwijzer

 • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

  Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

  Naar podotherapeutisch onderzoek

 • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

  Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

  Naar praktijkzoeker