Wat is een juveniele hallux valgus?

Een scheefstand van de grote teen bij (jonge) kinderen wordt een juveniele hallux valgus genoemd. Kinderen kunnen net zoveel klachten ervaren als volwassenen. De helft van de volwassenen met een hallux valgus herinnert zich dit ook al als kind te hebben gehad.

Voeten van een 17-jarig meisje met een beginnende hallux valgus

Anders dan volwassen hallux valgus?

Het ontstaan van een hallux valgus op jonge leeftijd is niet helemaal te vergelijken met een volwassen hallux valgus. Een kind heeft namelijk nog geen slijtage in het grote teengewricht en de grote teen zit nog in de kom. Bij een volwassen hallux valgus is de teen meestal uit de kom. Hierdoor is de kans op verergering van de klachten bij kinderen kleiner. Door dit verschil is de behandeling van de klachten anders.

Oorzaken scheefstand grote teen bij kinderen

In de meeste gevallen (ongeveer 75%) gaat het om een erfelijke aandoening, waarbij een of meer directe familieleden van het kind ook een hallux valgus hebben. De vorm van de gewrichten in de voorvoet en middenvoet bepalen of een teen makkelijker scheef gaat staan. De vorm van deze gewrichten is genetisch bepaald.

In sommige gevallen is een andere afwijking aan de voet (mede) de oorzaak voor de scheefstand van de grote teen. Voorbeelden hiervan zijn een te strakke buigpees van de grote teen en een platvoet.

Klachten scheefstand grote teen bij kinderen

Vanaf de tienerjaren beginnen kinderen veel klachten te ervaren zodra de scheefstand van de grote teen toeneemt. De bult aan de zijkant van de voet kan groter worden waardoor het dragen van schoenen pijnlijk wordt. Daarnaast kan er pijn voorkomen bij lopen en sporten. Het vinden van passende schoenen kan een probleem vormen, het kind heeft namelijk erg brede schoenen nodig.

Diagnose scheefstand grote teen bij kinderen

Een juveniele hallux valgus wordt herkend door een combinatie van lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto van de voet. Het is belangrijk om andere oorzaken (zoals een te strakke buigpees van de grote teen) uit te sluiten. Dit kan door gebruik te maken van een echografisch onderzoek.

Behandelingen scheefstand grote teen bij kinderen

Niet-operatief

Een deel van de kinderen heeft slechts een kleine aanpassing aan de schoenen nodig om de klachten te verhelpen. Andere niet-operatieve behandelingen bij een juveniele hallux valgus zijn:

Operatief

Bij een operatie van een hallux valgus wordt het scheve middenvoetsbeentje weer in de normale positie gebracht. Over het algemeen zal het bot van het eerste middenvoetsbeentje worden gebroken en in een andere stand worden gezet. Bij juveniele hallux valgus worden dezelfde operaties gedaan als bij volwassenen, maar met een iets andere techniek.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen de klachten van uw kind verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker